Porvoon kaupunginvaltuustossa 31.8. saimme kuulla hintoja, jonka sivistyskeskus Grännäsiin maksaisi. Missään esitetyissä selvityksissä ei ole tähän mennessä myöskään kerrottu todellisia säästöjä Epoon koululaisten keskustaan siirtymiselle. Jos oppilaat siirtyisivät keskustaan kasvaisivat koulukuljetuksien hinta, materiaali- ja lounaskulut säilyisivät kuten myös opettajien työpanos. Säästöä ei suuremmin syntyisi, mutta Keskuskouluun saataisiin lisää oppilaita.
Porvoon rahoitusjohtaja Henrik Rainio kertoi Kuntarahoituksen artikkelissa kuinka siirtokelpoinen koulu on vastaus epävarmoihin oppilasennusteisiin, mutta tuonkaan hintalappua Grännäsiin ei ole ollut tiedossa. Pedagogiset asiat ja opetuksen laatu ovat Epoossa olleet koko ajan kunnossa ja se myös kaupungin selvityksessä viimein todetaan.
Jos Grännäs skola laajennettaisiin sivistyskeskukseksi edellyttäisi se kolmen luokan moduulikoulua, joka voisi olla samanlainen kuin Tolkkisten koulun uusi lisärakennus. Sivistysjohtaja kertoi, että se maksaa 5 600 euroa kuukaudessa. Grännäs skolan uudet tilat kuten ruokala, liikuntasali, teknisen ja kuvaamataidon luokat olisivat molempien kieliryhmien käytössä. Epoon koululaiset ja opettajat pääsisivät käytännössä uusiin tiloihin näin pienellä kustannuksella. Se olisi myös strategian toteuttamista niin taloudellisena ratkaisuna, toimivana kaksikielisyytenä, saariston kehittämisenä, sujuvana arkena kuin sivistyskeskukseen panostamisena.
Tuota muutaman tuhannen euron kustannusta viranhaltijat eivät pidä järkevänä, koska Keskuskoulussa on tilaa 80 oppilaalle. Miksi tätä kapasiteettia ei hyödynnetty Kevätkummun koulun tilahaasteiden ratkaisuksi. Etäisyys koulujen välillä on vain 2 kilometriä. Grännäsistä Keskuskoululle on matkaa 19 kilometriä. Kumpi teistä kuulostaa järkevältä?
Ennen pitkää luultavasti joudutaan keskustelemaan Grännäs skolan luokkatilojen laajentamisesta, kun seudun uudet tontit 130 kpl rakentuvat. Asukasmäärä tulee kasvamaan ja selkeä veto- sekä pitovoimatekijä lapsiperheille on lähikoulu. Sivistyskeskuksessa tilat joustaisivat sen mukaan, kumpi kieliryhmä enemmän luokkatiloja tarvitsee.
Näiden tietojen perusteella halvin, toiminnallisesti paras ja kaupungin strategian mukainen ratkaisu on Grännäsin sivistyskeskus. Unohtamatta lapsen näkökulmaa ja vältyttäisiin kaupungin pisimmiltä alakoululaisten koulumatkoilta. Odotan, että viranhaltijoiden esityksissä otetaan jo viimein kantaa kaupunkistrategiaan, jonka tulee ohjata päätöksentekoa. Valtuuston hyväksymä strategia on toistaiseksi sivuutettu.