Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Antakaa jo hoitajille periksi!

Tehyn ja Superin työselkkauksessa on kaksi asiaa, joita kotisohvan perspektiivistä ei pysty ymmärtämään.

Ensimmäisenä niistä oli Tehyn yritys aloittaa lakko muutamien sairaaloiden teho-osastoilla ja kotihoidossa. Tässä Millariikka löi lakkokirveensä surkeasti kiveen. Yleisön sympatia on koko häslingin ajan ollut hoitajien asian puolella, mutta nyt se on saanut pahan särön. Kansan oikeustaju ei sulata ihmisten tarkoituksellista heitteillejättöä silloin, kun heikko elämänlanka eniten tarvitsee hoitoa ja valvontaa. Ihmiselämät ovat toisarvoisia vain äärikommareille, joiden ihailema järjestelmä ei lakko-oikeutta edes tunne.

Toinen yli ymmärryksen menevä on pääministeri Marinin jääräpäinen vetäytyminen selkkauksesta. Periaatteessa on toki niin, että työmarkkinarähinät ovat järjestöjen välisiä asioita. Mutta tämä on eri juttu, kyse on siitä, miten Suomen terveydenhuolto toimii tulevaisuudessa, hoidetaanko sairaat ja vanhukset, vai jätetäänkö hoitamatta. Tämäkö ei kuulu maan hallitukselle? Haloo jääräpäät, antakaa nyt jo periksi!

Kaikki hyväksyvät ne kolme tosiasiaa, miksi hoitajien palkkavaatimus on oikeutettu. He ovat koulutukseensa ja työnsä vastuullisuuteen nähden selkeästi alipalkattuja. Toiseksi, he venyivät koronapandemian yhteydessä käsittämättömään sankaruuteen kaikkien meidän puolestamme ja oman terveytensä vaarantaen. Kolmanneksi, hoitajien määrää tulee kiireesti lisätä raihnaistuvaa kansaamme hoitamaan, ei vähentää.

Yli varojensa eläneellä julkisella sektorilla ei tietenkään ole varaa vaadittuihin palkankorotuksiin. Ja katin kontit, ei sillä olisi ollut aikoihin varaa moneen muuhunkaan, mitä poliitikot suosiotaan nostaakseen keksivät esittää.

Kun Uniperin historialliseen mokaan ollaan valmiita menettämään käsittämätön määrä miljardeja, kun korona-ajan hoitoon ja seurauksiin kuluva vielä hirmuisempi määrä miljardeja ei tunnu missään, ja kun kaiken lisäksi hallitus ottaa koko ajan syömävelkaa ties mihin muuhun, niin kyllä hoitajille pitää löytyä se mitä he pyytävät.

Hyvinvointivaltion konkurssi itkuineen ja parkuineen on edessämme joka tapauksessa, mutta laitetaan kuppi nurin tyylikkäästi. Niin, että se ammattiryhmä, joka viimeksi vetää töpselin seinästä ja on palkkansa ansainnut, sen myös saa.

Entä missä ovat SAK ja AKT? Mitättömistäkin syistä ovat satamat seisahtuneet näennäisillä tukilakkoverukkeilla. Eikö naisvaltaisen kollegajärjestön asia ole niin tärkeä kuin perinteinen ja perusteeton kapuloiden rattaisiin heittäminen?