Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Hoitajat oikealla asialla

Kirjoitin keväällä sosiaali- ja terveyspalveluiden työvoimapulasta ja siitä, kuinka hoitajien työtaistelu on tärkeä meille kaikille, jotta saamme työssään viihtyviä ja siellä pysyviä työntekijöitä. Palkka ei ole ainoa ongelma, mutta ilman kunnollisia korotuksia huono kierre ei katkea.

Sote-palveluiden rahoitus siirtyy ensi vuonna kunnilta valtiolle, joten hoitajajärjestöt vaativat palkankorotuksia työnantajan sijaan valtiolta. Valtio onkin jo päättänyt korvata tulevat korotukset, jonka lisäksi palkkaharmonisaation korotuksiin käytetään satoja miljoonia.

Valtiolla ei kuitenkaan ole oikeutta alkaa palkkaneuvotteluiden osapuoleksi. Edellinen oikeistohallitus tosin tavallaan alkoi, kun se pakotti ”kilpailukykysopimuksella” mm. leikkaamaan hoitajien lomarahoja. Ei ole ihme, että työntekijöiden katkeruus on kasvanut.

Keväällä estimme lain, joka olisi velvoittanut hoitajat töihin. Silloin ihmishenkiä turvaavasta suojelutyöstä oli sovittu. Monet työnantajat tosin käyttivät suojelutyötä väärin ja töissä oli jopa normaalia enemmän hoitajia. Hoitajaliittojen johtajat ovatkin olleet syksyllä valmiita poikkeuksellisiin toimiin, kun he ilmoittivat lakoista teho-osastoille ilman suojelutyötä. Perustuslain mukaan hallituksella oli velvollisuus estää ihmishenkien menetykset.

Kovin riita käytiin siitä, kuinka pitkälle suojelutyöhön velvoittamisessa voi mennä. Mielestämme lakko-oikeutta voi rajata vain niin vähän kuin on välttämätöntä. Oikeusvaltiossa pakottamisen pitää aina olla viimeinen ja lyhytaikainen hätätoimi, josta myös maksetaan normaalityötä isompi palkka. Se on oikeudenmukaisempaa ja antaa myös työnantajille kannusteen pyrkiä löytämään ratkaisu muuta kautta.

Kiireen takia lakia ei ehditty neuvotella hallituksessa valmiiksi, vaan se oli pakko päästää eduskunnan muokattavaksi ilman vasemmiston hyväksyntää sen sisällöstä. Eduskunnassa laista saatiin onneksi poistettua mm. hoitajien sakottaminen ja aluehallintovirastoilta mahdollisuus estää lakot.

Maanantaina äänestämme lain hyväksymisestä. Napin painaminen ei ole itselleni helppoa. Uskon kuitenkin, että aina pitää tehdä kaikki mahdollinen parhaan - tai edes vähiten huonon - ratkaisun eteen.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas.).