Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Huomio hyvinvointialueen palveluihin ja hoitoon – alkuvaiheessa ei kannata laittaa kallista aikaa seiniin

Uusimaa -lehdessä 15.9 oli kirjoitus Porvoon sairaalan rakennuksen kunnosta. Siinä kerrottiin muun muassa, että HUS selvittää kaikkien HUS kiinteistöjen kunnon. Porvoon sairaalassa avattiin 2.12.1968 sisätautiosasto ja kaksi viikkoa myöhemmin synnytysosasto. Lastenosasto avattiin 7.1.1969. Viralliset sairaalan vihkiäiset pidettiin 8.3.1969.

Aloitin työt lastenosastolla 12.6.1987 ja lopetin työt 31.12.2017.

Näiden vuosien aikana toimin 12 vuotta työsuojeluvaltuutettuna, kaksi päivää viikossa. Näiden vuosien aikana kävin jokaisessa sairaalan toiminta/työyksikössä ja keskustassa, Sipoossa ja Loviisassa olevissa toimitiloissa. Kaikkien näiden toimitilojen kunto ja toiminta tuli tutuksi.

Näiden vuosien aikana olen nähnyt kun sairaalaan tehtiin lisäsiipi vuonna 2008, kuinka päivystyspoliklinikan tiloja on korjattu ja laajennettu, kuinka synnytysosasto ja lastenosaston toiminta loppui ja lastenyksikön toiminta aloitti uusissa tiloissa. Olen nähnyt myös kun alueemme ainoan suljetun psykiatrisen osaston suunnittelu alkoi. Olen nähnyt suuren kirurgisen poliklinikan ja silmätautien poliklinikan toiminnan aloittamisen. Olen nähnyt dialyysiyksikön toiminnan aloittamisen, tehostetun valvonnan aloittamisen, päiväkirurgisen toiminnan yms tarpeellisten yksiköiden toiminnan aloittamisen. Eli sairaalan toimintaa on koko ajan kehitetty, jotta alueemme asukkaille ollaan voitu antaa hyvää hoitoa ja niitä palveluita mitä päivittäin tarvitaan.

On hyvä että HUS selvittää laajasti kaikkien kiinteistöjen kuntoa ja kiinteistöjä tarkastellaan kokonaisuuksina. Sen jälkeen pitää päättää, mitä erikoissairaanhoidon palveluita missäkin hyvinvointialueella annetaan. Tämän vuoksi toivon malttia ja viisautta luottamushenkilöiltä ja virkahenkilöiltä tämän sairaalarakennuksen suhteen. Menee oma aikansa kun saadaan kokonaiskuva kasaan ja sen jälkeen hyviä päätöksiä. Nyt hyvinvointialueen alkuvaiheessa ei kannata laittaa kallista aikaa seiniin, vaan on tehtävä järkeviä päätöksiä palveluiden ja hoidon järjestämiseen liittyvien asioiden parissa. Jokaisella päättäjällä pitäisi olla kirkkaana ajatuksena koko sote-uudistuksen tavoite, perustason ja erikoissairaanhoidon yhteistyön kehittäminen ja niiden vahvistaminen ja hoitoketjujen toimivuus. Tämä onnistuu ja pitää onnistua ilman uusia seiniä. Jokaisen tavoite on toki, että Porvoon sairaalan toiminta jatkuu tulevaisuudessakin ja sieltä saa edelleenkin hyviä palveluita, palveluita joita hyvinvointialueen asukkaat tarvitsevat päivittäin ja joiden käyttäjiä on paljon. HUS ei yksin päätä mitä palveluita missäkin on. Hyvinvointialueet ja HUS ovat kumppaneita ja toimintaa suunnitellaan yhdessä ja asioista päätetään yhdessä. Tästä luottamushenkilöiden on pidettävä huoli.