Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Koulun sulkeminen ei ole helppo päätös

Porvoon sivistyslautakunnan jäsenet joutuvat tänä iltana kovan ratkaisun eteen – päättämään Epoon koulun lakkautuksesta.

On ihan aiheesta kritisoitu sitä, miksi lautakunta tekee Porvoossa näin ison, satoja ihmisiä suoraan koskettavan päätöksen. Lautakunnan jäsenistä suurin osa on onneksi myös vaaleilla valittuja kaupunginvaltuutettuja.

Porvoon politiikka perustuu pitkälti ryhmäpäätöksiin ja ryhmien välisissä neuvotteluissa aikaansaatuihin kompromisseihin. Epoon koulu ei ole valtapuolue RKP:lle kiinnostava kysymys, joten se tukee mielellään tässä asiassa kokoomusta ja SDP:tä.

SDP:ssä on tehty selkeä ryhmäpäätös siitä, että Epoon koulu suljetaan ja oppilaat siirtyvät muihin kouluihin, koska niissä on tilaa. Tällaista linjaa puolueessa oli esillä jo ennen Kevätkummun koulun laajennusta – miksi rakentaa kallista koulutilaa, kun oppilasmäärät kääntyvät lähivuosina laskuun.

Kevätkummussa ja Tolkkisissa poliittinen paine uusiin koulutiloihin kasvoi kuitenkin niin suureksi, että miljoonasatsaukset päätettiin tehdä. Myös Ilolaan, Sannaisiin ja Kerkkooseen on hankittu miljoonilla uusia tiloja. Porvoo rakennutti uusia koulutiloja viime vuosikymmenen lopulla niin paljon, että kaupungin velkamäärä nousi jälleen lähelle tappia.

Epoo-päätöksen valmistelussa näkyy nyt lukuisten kouluhankkeiden virkamiehille ja päättäjille tuoma krapula. Jostain täytyy pystyä säästämään, vaikka säästö olisi hyvin pienikin. Epoolla ei ole päättäjien keskuudessa juurikaan puolustajia.

Epoon vanhempainyhdistys on nostanut esille useita seikkoja, joiden vuoksi koulun lakkauttamista kannattaisi vielä miettiä, vaikka oppilasmäärä on pieni.

On selvää, ettei oppilasmäärä ole voinut kasvaa, koska koulu on ollut jatkuvan uhan alla ja esikoululaisetkin on siirretty Epoosta Kevätkumpuun. Porvoon eteläisten kylien suomenkielisten oppilaiden koulumatkoista on tulossa kaupungille kova ja kallis pähkinä purtavaksi, jos koulu lakkautetaan.

Kaupunki on kaavoittanut tai kaavoittamassa alueelle kymmeniä tontteja ja lisäksi seudulla on toistasataa omakotitalon rakennuspaikkaa – kuka niihin rakentaa, jos koulu lakkautetaan. Epoon tonttimarkkinoinnin kannalta ensi kesän Jukolan viesti olisi mainio mahdollisuus.

Lue lisää: "2,5 tunnin koulumatka pienille lapsille kohtuuton" – Saaristoasiain neuvottelukunta antoi lausunnon Epoon koulun puolesta

Lue lisää: Epoon koulun lakkautuksella enemmistön tuki

Lue lisää: Epoon koulun puolustajat panivat virkamiehet koville