Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Porvoon sairaalan päivystys on pelastettava

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) viranhaltijat ovat esittäneet HUS:n hallitukselle säästöjä, joilla 90 miljoonan euron vajaus HUS:n budjetissa paikattaisiin.

Lista sisältää viranhaltijaesityksen Porvoon sairaalan trauma- ja yhteispäivystyksen alasajosta. Porvoon sairaalan päivystys on pelastettava.

Porvoon sairaalan päivystyksen turvaaminen on itäuusmaalaisten terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi välttämätöntä. Päivystyksen säilyminen Porvoossa on koko sairaalan tulevaisuudelle ratkaiseva asia. Ilman sitä sairaala uhkaa näivettyä.

Päivystystoiminnan turvaaminen on nyt alueemme keskeisin edunvalvontakysymys. Vaikutamme asiaan lujasti ja periksi antamatta puolueiden yhteistyöllä, jotta järki voittaa.

Viranhaltijaesitys on heikosti valmisteltu ja edesvastuuton. Valmistelun aikana ei ole arvioitu vaikutuksia potilasturvallisuuteen tai kustannuksia, jotka aiheutuisivat Porvoon päivystyksen siirtämisestä Peijaksen sairaalaan.

On selvä, että Porvoon päivystyksen lakkauttaminen heikentäisi potilasturvallisuutta. Matka Peijakseen olisi Itä-Uudellamaalla paikoin yli 100 kilometriä.

Säästöksi on arvioitu vajaa 4 miljoonaa euroa. Päivystyksen siirto aiheuttaisi yli 2 miljoonan euron lisäkulut ensihoitoon sekä ilmeisen tarpeen lisäresursseille Peijakseen. Kustannusten siirto ei ole säästö. Se on järjettömyys.

Erityisen moitittavaksi esityksestä tekee se, että HUS on saanut laillisuusmoitteita nimenomaan päivystyksen ruuhkista ja odotusajoista. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehellä on tutkinnassa uusi HUS:n päivystyksen määräaikoja koskeva asia.

Porvoon päivystyksen siirto olisi tahallinen päätös pidentää päivystyksen ruuhkia. Sinällään välttämättömät toimet talouden tasapainottamiseksi voidaan aloittaa HUS:n hallintopöhöstä, kuten massiivisista IT-kuluista ja viestintäpalvelujen miljoonaostoista. Lisäksi asiakasmaksuja on oltava valmis korottamaan.

Lopulta HUS:n rahapula johtuu Marinin hallituksen soterahoitusmallista. Kokoomus on toistuvasti vaatinut maan hallitusta korjaamaan rahoitusmallia, joka siirtää 100 miljoonaa euroa uusmaalaisten rahaa muualle ja uhkaa suistaa sotepalvelut Uudellamaalla kaaokseen.

Hallituspuolueet eli SDP, Keskusta, RKP, Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät ole suostuneet korjaamaan rahoitusta Uudenmaan hyväksi. Hallituksen on vihdoin korjattava asia.

Sipoolainen kansanedustaja (kok), Itä-Uudenmaan aluevaltuuston puheenjohtaja.