Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Porvoon sairaala tarvitsee päivystyksen

Suomen terveydenhuolto on kriisissä, hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan, ja sairaaloiden päivystykset ovat ruuhkautuneet. Hoitovelkaa on todella paljon, eikä koskaan aikaisemmin hoitajista ole ollut näin suurta pulaa. Nyt HUS on aikeissa säästösyihin vedoten lopettaa Porvoon sairaalan päivystyksen. Ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet, joiden toimivuuden yksi edellytys on päivystävä sairaala. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tarvitsee oman päivystävän sairaalan, jonka sijaintipaikan tulee olla Porvoo.

Porvoon sairaalan profiili on vuosien aikana muuttunut, joitakin toimintoja on jouduttu lopettamaan, mutta uusia on myös tullut tilalle. Näitä toimintoja sairaalan henkilökunta on kiitettävästi kehittänyt ja niihin sitoutunut. HUS:n tiedotteessa todetaan, että potilaiden turvallisuus ei saa vaarantua. Tosiasia on, että potilasturvallisuus tulee kärsimään, jos päivystys lakkautetaan, välimatkat pitenevät ja hoitoon pääsy viivästyy. Esitettyjä säästöjä sulkemisesta ei synny potilaita kuljetettaessa parhaassa tapauksessa ympäri Uuttamaata ja ambulanssiliikenteen lisääntyessä entisestään. Ensihoidon resurssit eivät varmasti tule riittämään, onko silloin ruveta priorisoimaan entistä enemmän, ketä hoidetaan?

Itä-Uusimaa on laaja alue eikä esim. Peijaksen sairaala pysty suoriutumaan lisääntyvästä potilastulvasta. Sairaanhoidon saatavuus heikkenee, ja lisäksi säästötoimet voivat vaikeuttaa entisestään henkilöstön saatavuutta. Sairaalamme nykytilanne muistuttaa vuosien takaista synnytysosaston alasajoa, silloinkin yritettiin vaikuttaa päättäjiin, mutta turhaan…

Mutta nyt on toisin! Porvoon sairaala palvelee kaksikielisenä koko Itäistä Uuttamaata ja on ensiarvoisen tärkeää, että päivystävä sairaalamme säilyy Porvoossa.