Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Paikallinen ja ihmisen kokoinen on turvallista

Ympäröivä maailma ja jokaisen arki on kokenut viime vuosien aikana mullistuksia ja muutoksia on riittänyt. Koronan seurauksena Porvoosta ja Lohjasta tuli muuttovoittajia, kun asumisen arvot ja mieltymykset muuttuivat. Suuremmat asunnot, väljyys ja luonnonläheisyys nousi aivan uuteen arvoonsa.

Porvoolaisilta kiinteistövälittäjiltä kuulee totuuden tämän päivän asuntomarkkinoista ja siitä, mikä Porvoossa ja Itä-Uudellamaalla käy kaupaksi ja mikä ei.

Olen huolissani siitä, että ollaanko meillä Porvoossa kaupunkikehityksessä omassa kuplassa ja keskitytty liikaa keskusta-alueen rakentamiseen sekä sen tiivistämiseen. Eikä kuunnella ja seurata nykyisten asukkaiden tarpeita, eikä niiden tarpeita, jotka etsivät uutta asuinpaikkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Kaikki ei halua asua pienessä asunnossa, tiiviisti ja kolmen kilometrin säteellä torista. Porvoon strategiassa ja kylärakenneohjelmassa on monipuolisempia linjauksia ja niitä tulisikin toteuttaa. Kaupunginvaltuustolle pidettiin iltakoulu otsikolla Kaavoituksen arvopohja ja valitettavasti viranhaltijan esitys näytti huoleni toteen, kun tuotiin esille vain asuminen kaupunkikeskustassa, vaikka näkökulman laajentamista tuotiin valtuustosta esille ainakin kuudessa puheenvuorossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sota Euroopassa ja sen vaikutukset ovat pinnalla joka päivä. Perusasiat kuten ruoka, terveys, energia ja poikkeustilanteisiin varautuminen on tämän hetken tärkeimpiä asioita. Nyt meitä paikallisesti järisytetään HUS:n johtajien esityksellä lopettaa päivystys Porvoon sairaalasta. Turvallista ei ole koko Etelä-Suomen päivystyksen keskittäminen muutamaan jättiyksikköön. Suuret yksiköt ja keskittäminen on myös haavoittuvaista. Emmekö sitä ole koronan jälkeisessä arjessa jo oppineet. Päivystyksessä, kun ei ole kyse digipalvelusta. Muuttovoittaja kaupungeista Porvoosta ja Lohjasta vietäisiin elintärkeä peruspalvelu. Tilanteenhan pitäisi olla ihan päinvastoin, että näiden muuttovoittoalueiden palveluita vahvistettaisiin. Mikä on strateginen valinta? Tämän esityksen voi nähdä myös yrityksenä heikentää Kehä kolmosen ulkopuolista Uuttamaata ja tavoitteena kasata toimintoja Helsingin ympäristöön. Turvallista on ihmisen kokoinen ja sopivasti hajautettu yhteiskunta, edistetään sitä.

Kirjoittaja on porvoolainen kaupunginvaltuutettu (kesk).