Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Hyvää hoitoa Porvoosta – keskustelua hoivatyöstä pitää jatkaa myös vaaleissa

Hoitajapula vaivaa koko Suomea. Sairaalapaikkoja joudutaan sulkemaan, osa tehostetun palveluasumisen paikoista joutuu supistamaan toimintojansa ja huonokuntoisille ikääntyneille ei ole tarjota heidän tarpeitaan vastaavia asumispaikkoja. Hoitajien työolot ja palkkaneuvottelut on onneksi saatu nyt neuvoteltua ja työrauha tältä osin saavutettu. Näin siis ainakin teoriassa. Totuus kuitenkin on, että hoitajat tekevät erittäin vaativaa ja raskasta työtä. Terveysasemien tiimityömalleissa lääkärien työpanosta saadaan optimoitua ja tehokkuutta lisättyä. Tämä tapahtuu siten, että aiemmin lääkärin tekemät työt siirretään sairaanhoitajille. Sairaanhoitajat eivät saa tästä ns. Lääkärin ennen tekemästä työstä mitään lisäkorvausta. Sairaanhoitajan vastuuta ja työmäärää vain lisätään. Sairaalassa sairaanhoitajat valvovat potilaan vointia ja kipua. Sairaanhoitaja havainnoi voinnissa tapahtuneet muutokset. Lääkäri tekee tarvittavat lääkemääräykset. Usein se on juuri sairaanhoitaja, joka tekee havainnot myös lähestyvästä kuolemasta. Sairaanhoitaja pesee, syöttää, kuivittaa, lääkitsee, asentohoitaa, lämmittää, silittää ja pitää kädestä pelkäävää potilasta. Samalla sairaanhoitajalla on viereisessä huoneessa toinen ja kolmas ja neljäs samaa huolenpitoa kaipaava potilas. Omaiset soittaa ja ovat huolissaan, myös tähän huoleen on ehdittävä vastaamaan. Työpäivät on samanlaisia riippumatta siitä, onko arki tiistai vai jouluaatto. Jos työkaveri sairastuu, niin hoitajaa kysytään tekemään myös työkaverin työvuoro. Jos kukaan ei halua tai pysty jäämään eikä sijaista saada, niin seuraava vuoro tekee työt sitten pienemmällä määrällä hoitajia. Tämä tarkoittaa, että vuorossa olevat hoitavat omien potilaiden lisäksi myös sairastuneen hoitajan potilaat ja omaisten yhteydenotot. Kuka sairaanhoitaja kannustaa nuoria hakeutumaan tällä vaativalle, raskaalle ja kaiken hoitajasta irtiottavalle alalle. Miten työssä jaksamista tuetaan. Miten hoitajat voivat itse vaikuttaa työhönsä. Miten esihenkilöiden tuki ja osaaminen näkyy johtamisessa.

Kaiken tämän edellä mainitun tietävänä pääsin 3.11. päiväkirurgiseen toimenpiteeseen HUS Porvoon sairaalaan potilaaksi. Sydämellinen kiitos kaikille teille Leikon hoitajille ja minua hoitaneelle verisuonikirurgille. Sain erinomaista, ystävällistä ja yksilöllistä hoitoa koko toimenpidepäiväni ajan. Minulta kysyttiin päivän aikana yli kymmenen kertaa onko minulla kaikki hyvin. Minun jännitykseni huomioitiin, minut pidettiin lämpimänä ja minua ei jätetty yksin. Kiitos siitä! Kiitos verisuonikirurgille asiantuntijuudesta ja erinomaisesti tehdystä työstä. Kiitos teille kaikille, että jaksatte tehdä työtänne kaikesta paineesta ja kiireestä huolimatta.

Vaikka ammattijärjestöjen ajama työrauha on saavutettu, niin toivon, että keskustelu hoitotyön ympärillä jatkuu. Laadukas sairaanhoito ei ole ilmaista. Se on osittain arvovalinta. Toivon, että kaikki te eduskuntavaaleihin valmistuvat puolueet avaatte rehellisesti ohjelmienne sisältöjä.