Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mykkäkoulu ei tuo uusia työkavereita

Kuvitellaan avioliitto, jossa on ongelmia. Sen verran merkittäviä, että toinen osapuoli haluaa laittaa lusikat jakoon. Rakoileva parisuhde halutaan kuitenkin pelastaa, koska rakkautta on. Pariskunta päättää lähteä ratkomaan ongelmia avioliittoneuvontaan ja kertovat terapeutille, että toivovat liittonsa pelastuvan. Alkaessaan avata suhteen kipukohtia, joihin he kaipaavat apua selättääkseen ne, terapeutti vastaakin: ”te pilaatte ihan itse liittonne puhumalla siitä ikävästi. Teidän pitää nyt vain kiinnittää huomiota siihen, miten puhutte liitostanne. Eihän kohta kukaan enää halua naimisiin, jos ihmiset kuulevat jatkuvasti puhetta siitä, miten isoja ongelmia liitoissa on!”

Yhtä absurdi tunne minut valtaa aina, kun hoitajapulasta syytetään hoitajia, jotka pyrkivät ratkaisemaan alan ongelmia tuodessaan niitä esiin ja esittäessään ratkaisuvaihtoehtoja. Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta johtavan lääkärin Timo Aronkydön mukaan (Mediuutiset 14.11.22) hoitajien jättäessä alan ”osa tyytymättömyydestä on kahden ammattiliiton, SuPerin ja Tehyn lietsomaa”. Aronkytö kuitenkin jatkaa, että ”meille tuli hoitaja töihin vanhusten hoitoon, koska hän ei viihtynyt teho-osastolla. Hoitajan työ teho-osastolla on hyvin vaativaa ja ammattitaito ruostuu nopeasti.”

Vaikka hoitajien itsensä perustamat ammattiliitot lakkaisivat toimimasta Suomessa eikä yksikään hoitaja enää puhuisi alamme ongelmista ääneen, hiljaisuus ei poistaisi niitä. Vaitonaisuus ei saa Apottia toimimaan eikä mykkäkoulu työvuoroon riittävästi työkavereita. Vaikka alamme tämänhetkiset työolot ovat ajoittain syvältä, se ei tarkoita, etteivät alamme ammatit olisi maailman parhaita. Sillä sitä ne ovat ja siksi tämä ala kannatta pelastaa.

Me hoitajat koemme ammattimme ja työmme todella tärkeiksi ja rakkaiksi. Se tunne toi meille päättäväisyyden ja voiman taistella alamme puolesta. Hoitajien tavoitteena on elämä, jossa voisi keskittyä rakkaaseen työhön, palautua kunnolla vapaa-aikana ja elää säällisesti palkallaan.

Ei niin paljon vaadittu minusta. Eikä kovin rumasti edes sanottu.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.