Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Joku ei Porvoossa osaa hommaansa

Epoon koulun lakkauttamista koskevien oikaisuvaatimusten hylkääminen kirvoitti kirjoittamaan omista kokemuksistani. Jo vuosikausia on kaupungin liikunta-avustukset jaettu tavalla, joka koetaan yleisesti epäreiluksi ja epätasa-arvoiseksi. Läpinäkyvyys ja avoimuus loistaa poissaolollaan. Soraäänet ja systeemin arvostelu pidetään matalana mm seuraavasti: ”Avustukset maksetaan valitusajan umpeuduttua, jos kukaan ei valita” tai ”Olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen, niin voin infota muita seuroja maksatuksen siirtymisestä”.

Kaksi urheiluseuraa teki kuitenkin viime keväänä oikaisuvaatimuksen. Tarvittiin juristia kertomaan kaupungille, ettei yksittäisen oikaisuvaatimuksen vuoksi ole oikeutta jäädyttää kaikkien muiden avustuksia. Seurojen oikaisuvaatimuksissa perusteltiin huolellisesti juristin avustuksella, miksi avustuspäätökset olivat epäoikeudenmukaisia ja epätasa-arvoisia. Päätöksiä ei ole perusteltu hallintolain 45 pykälän mukaisesti ja jo lähtökohtaisesti julkisten avustusten jakaminen harkinnanvaraisesti on väärin, altistaa väärinkäytöksille ja oman käden oikeudelle. Jätimme oikaisuvaatimuksemme määräajassa tarvittavine tietoineen. Hallintolain 50 pykälän mukaan oikaisuvaatimus on käsiteltävä kiireellisenä. Silti vaatimuksemme siirrettiin kesän yli.

Elokuussa saimme lukea sivistyslautakunnan esityslistasta liikunta-avustuksista päätöksen tehneen viranhaltijan selvityksen (kaupungin lakimiehen avustuksella tietty) siitä, että kaikki on mennyt oikein ja hyvää harkintaa käyttäen. Tämän virkamiehen oman puolustuksen omasta työstään sivistyslautakunta nielee purematta. Itselleni oli yllätys, ettei oikaisuvaatimuksia käsittelekään riippumaton ulkopuolinen taho. Asiaa pahentaa vielä se, että lautakunnan puheenjohtaja kommentoi allekirjoittaneelle suullisesti, ettei lautakunta pysty ottamaan kantaa yksittäisiin tapauksiin. Mikä merkitys koko oikaisuvaatimusprosessilla sitten edes on?

Sivistyslautakunta hylkäsi seurojen oikaisuvaatimukset ”perusteettomina”. Tämä tieto löytyi Uusimaasta.

Lautakunnan päätöksen saimme vasta viime viikolla, sitä erikseen tiedusteltuamme. Meille jo myönnettyjä jäädytettyjä avustuksia emme ole saaneet tilille. Sivistyslautakunnasta meihin ei ole oltu yhteydessä.

Miten vieläkään kriittisiä kansalaisia ei voida kohdella kunnioittavasti ja arvostavasti? Ongelmia ja epäkohtia pitäisi pystyä ratkomaan rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti, siten voidaan luoda uskoa oikeudenmukaiseen järjestelmään ja lisätä kansalaisten luottamusta.