Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Parempaa koulu- ja päiväkotiruokaa porvoolaisille lapsille

SDP:n aloitteesta Porvoon kaupungin talousarvioesitykseen vuodelle 2023 lisättiin miljoona euroa kouluruuan laadun parantamiseen. Talousarvio on kaupunginvaltuuston käsittelyä vaille valmis ja toivonkin, että kouluruokamiljoona on talousarviossa myös kaupunginvaltuuston käsittelyn jälkeen. Jos näin käy, näkyy tämä päätös jokaisen koulu- ja päiväkotilapsen lautasella ensi vuoden alusta alkaen.

Erikoiselta tuntuu se, että paikallislehti (Uusimaa 9.12.) ja jotkut kaupungin johtavat poliitikot levittävät vaillinaista tietoa porvoolaisesta kouluruuasta ja kauhistelevat korotuksen ”suuruutta”. Porvoossa kouluruuan koko kustannus ei suinkaan ole 1,50 euroa ja SDP:n esittämä kouluruokamiljoona ei tarkoita 25 prosentin lisäystä kouluruuan kustannuksiin.

Opetushallituksen tilastojen mukaan perusopetuksen kouluruuan laskennallinen kustannus Porvoossa oli 3,17 euroa per oppilas päivässä vuonna 2021. Kouluruuan hinnassa pitää ottaa huomioon raaka-aineiden lisäksi myös muun muassa henkilökunnan palkat, laitteet ja kalusteet sekä kuljetukset. Näin ollen SDP:n esittämä kouluruokamiljoona kasvattaa kouluruokaan käytettäviä resursseja hieman alle 16 prosenttia.

Vuonna 2020 Porvoon kaupunki päätti leikata kouluruuasta osana säästöohjelmaa. Silloin raaka-aineiden laatu sekä monipuolisuus kärsi ja luomutuotteet poistettiin valikoimasta. Jälkeenpäin arvioituna säästöt kouluruuasta olivat virhe, jonka viimeiset rippeet korjataan nyt kuntoon kouluruokamiljoonan avulla. Ehkä jatkossa voisi myös panostaa aiempaa enemmän lähituotettuihin raaka-aineisiin?

Maksuton kouluruokailu on maailmalla harvinaisuus. Suomessa se on kuitenkin ollut osa lasten koulupäivää jo vuodesta 1948 asti. Kouluruokailulla on tarkoitus tukea lasten terveyttä, työskentelytehoa, opiskelukykyä sekä edistää terveyttä ylläpitäviä ravitsemustottumuksia. On myös syytä muistaa, että joillekin lapsille kouluruoka voi olla päivän ainut lämmin ateria. Kouluruuan merkitys ja tärkeys on kiistaton.

SDP:lle koulu- ja päiväkotilasten kouluruokaan panostaminen on arvovalinta. Kouluruokamiljoona on konkreettinen toimenpide, joka vaikuttaa raaka-aineiden laatuun ja monipuolistaa lapsille tarjottavaa ruokaa. Tämä toivottavasti myös osaltaan vaikuttaa siihen, että jokainen lapsi haluaa syödä kouluruuan ja pitää sitä maittavana.