Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Sähkökriisi vaatii nopeita toimia

Kriisit ovat olleet tämän hallituskauden teemana. Kansainvälisten vertailujen valossa Suomen kriisihallinta on kuitenkin ollut poikkeuksellisen hyvää. Työllisyys on ennätyksessä ja velkaa on otettu keskimääräistä vähemmän. Sähkön hintakriisissä pisteitä ei kuitenkaan vielä voi antaa, vaikka Suomen lähtötilanne onkin ollut hyvä, koska riippuvuus Venäjän- ja Lähi-Idän polttoaineista on alkanut vähentyä jo vuosia sitten.

Sähköpörssissä tehdään nyt Venäjän hyökkäyksen seurauksena jättimäisiä tuottoja, joiden kääntöpuolena ovat sähkölämmittäjien jättimäiset laskut. Hätä toimeentulosta koskee poikkeuksellisen suurta joukkoa, minkä vuoksi tukien hakeminen Kelalta ja verottajalta ole kestävä ratkaisu. Sen sijaan on leikattava sähkölaskujen suurta hintaa, ja sähköpulan uhatessa säästämisestä tulee palkita silloin, kun se on mahdollista. Sellainen malli on ollut Norjassa, ja sellaista olemme esittäneet myös Suomeen.

Vasemmisto on kesästä asti vaatinut jättivoittojen palauttamista windfall-verolla suoraan sähkölaskuja alentamaan. Jos sähkönhinta ylittää esim. 8 snt/kWh rajan, ylittävältä osuudelta leikattaisiin 80 % aina keskimääräiseen välttämättömään lämmityskustannukseen asti. Välttämättömän lämmityskustannuksen ylittävästä osasta maksettaisiin markkinahintaa. Malli on vaihtoehtona parempi kuin sähkön hintakatto, joka voi helposti nousta liian korkeaksi, eikä kannustaisi säästämään sähköä tilanteissa, kun se on mahdollista tai sähköpulan edessä tarpeellista.

On iloinen uutinen, että asiaan on nyt vihdoin herätty. Kesällä jäimme vasemmistoliiton kanssa yksin hintarajoittimen kanssa, kun oppositiokin priorisoi veronalennuksia ja päästökauppaa. Kun syksyllä vaadimme sähkölle windfall-verolla maksettavaa hintarajoitinta tai -kattoa, ilmoittivat ministeri Saarikko ja Lintilä, ettei niitä ole mahdollista enää täksi talveksi valmistella. Onneksi EU:n paine auttoi ja windfall-vero päätettiin toteuttaa pikaisesti.

Hukattua aikaa ei saa takaisin, joten nyt on todella kova kiire löytää nopea keino myös laskujen alentamiseen. Esimerkkejä hintakattoja ja -rajoittimia on otettu käyttöön muissa maissa vaihtelevalla menestyksellä, joten voimme kopioida parhaat mallit.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas).