Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Toimimattomat kuljetuspalvelut – Kuka vastaa kun vammainen henkilö jää pakkaseen?

Kuka vastaa, kun vammainen henkilö jää pakkaseen, jos paluukyyti ei koskaan tule?

Samaan tapaan toimivassa järjestelmässä näin on jo tapahtunutkin. Silloin odotus päättyi ambulanssilla sairaalaan. Jos pakkanen tyhjentää puhelimen akun, ambulanssiakaan ei saa tilattua.

Vastuu palvelujen laadunvalvonnasta kuuluu kunnalle/hyvinvointialueelle. Sote-kuljetuspalvelut siirrettiin 1.9 erikseen kilpailutetuille välityskeskukselle ja autoilijoille. Sen jälkeen tietoon on tullut mittava luettelo erilaisia toimimattomuuksia. Kuljetuspalveluihin oikeutettuja ovat ne vammaiset, jotka eivät julkista liikennettä pysty ilman kohtuuttomia vaikeuksia käyttämään. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanta kuljetuspalveluihin liittyen on ollut selkeä: palvelun järjestämistapa ei saa käytännössä estää palvelun toteutumista.

Kansainvälinen sopimus edellyttää, että vammaisten kanssa neuvotellaan tiiviisti heitä koskevista asioista, jotta pahoilta virheiltä vältytään. Kuljetuspalvelujen valmisteluvaiheessa vammaisten edustajat toistuvasti varoittivat tulevista ongelmista, ja kertoivat, miten kuljetuspalvelut järjestettäisiin toimivasti ja turvallisesti. Konsulttijohtoinen hankinta kuitenkin ohitti nämä vammaisten edustajien huomiot ja esitykset.

Viranhaltijoita on tiedotettu ongelmasta, mutta korjausta ei vielä ole tullut. On edellytetty, että vammainen etsii itse kilpailutuksen ulkopuolelta auton, vaikka useimmilla olisi varaa vain lainmukaiseen omavastuuosuuteen. - Espoo samaisen ongelman kohdalla lisäsi nopeasti ylivuoto-toiminnon sopimukseen. Tilaus toiselle välityskeskukselle lähtee heti, jos kilpailutetut autot eivät kyytiä ota. Luokseajokorvaus lisäisi toteutuneita matkoja sekin, minkä vapaan markkinatalouden kannattajat ymmärtänevät.

Dynaamisen kilpailutuksen sisälle ujutettiin hintakilpailu, säästötavoittein. Saatiin järjestelmä, jossa säästöä syntyy siksi, että palveluntarvitsijat eivät uskalla lähteä kodeistaan, koska paluukyydeistä ei ole varmuutta tai koska kyydit eivät tule. Sellainen tilanne on laiton.

Uusi järjestelmä kuormittaa myös vammaispalvelua, joka joutuu tekemään laskutuksen käsin kuiteista ja selvittämään laskutuksessa toistuvat erilaiset virheet. Nämä eivät kuulu vammaispalvelun perustehtäviin lainkaan. Kiinnostavaa olisi tietää, mitkä ovat järjestelmän perustamisesta ja käyttämisestä syntyneet kustannukset kaikkine konsulttipalkkioineen ja vammaispalvelun tarpeettomine kuormittamisineen, verrattuna yksinkertaisempiin ja toimivampiin järjestelmiin, joita toki olisi.

Paluumatkaa pakkasessa odottava vammainen henkilö on haavoittuvassa asemassa. Toisin kuin vammattomilla, hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa kuljetusta, joka voi jäädä tulematta.