Moni on nuorena idealisti, niin minäkin. Iän ja kokemusten karttuessa on helppoa antaa jalansijaa kyynisyydelle. Itse olen tietoisesti yrittänyt vaalia idealistisuutta. Haluan edelleen uskoa siihen, että ihmisillä on lähtökohtaisesti hyvä tahto ja hyvät aikomukset ja että jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa.
Opiskeluaikana keskityin ihmisoikeuksiin, joiden parissa minulla oli tarkoitus tehdä myös työurani. Työ ammattiliitossa ei ollut alkuperäinen suunnitelmani mutta liittomaailma alkoi hyvin nopeasti tuntua kodilta. Ei mikään ihme, sillä ammattiyhdistysliike on myös ihmisoikeusliike.
Työ on asia, joka koskettaa meitä jokaista. Ei ole samantekevää, millaista työn tekeminen on. Siksi työelämän oikeudenmukaisuus on tärkeä arvo, ihmisoikeus. Suomessa pyrimme kiinnittämään huomiota syrjimättömyyteen niin lainsäädännössä kuin työehtosopimuksissakin, tavoittelemme säällisiä työehtoja ja palkkaa, jolla tulla toimeen. Työmarkkinoilla saatetaan ajoittain kalistella sapeleita, mutta lähtökohtaisesti työelämä on Suomessa hyvää ja turvallista. Epäkohtiakin toki löytyy.
Välillä on katsottava myös kauemmas.
Moni on viime viikot seurannut jalkapallon MM-kilpailuja. Samalla kilpailuareenat rakentaneiden siirtotyöläisten kohtalo on puhuttanut. Qatar ei tosiaankaan ole ollut työntekijöilleen onnela, ja työelämän ihmisoikeudet ovat jääneet haaveeksi. Palkka on ollut mitätön, työmaat turvattomia, työolot jopa hengenvaarallisia ja työ käytännössä orjuutta.
Ratkaisu työntekijöiden huonoihin oloihin ei ole MM-kilpailujen boikotointi. Pois katsominen tai television sammuttaminen ei käytännössä paranna kenenkään tilannetta, vaan vaaditaan konkreettisia tekoja. Meidän on huolehdittava siitä, että jatkossa toimimme paremmin. Jo vastaavien tapahtumien myöntämisvaiheessa on vaadittava takuut siitä, ettei ihmisoikeusloukkauksia tapahdu. Työolojen parantaminen on globaali asia, jossa jokaisen kehittyneen maan on kannettava vastuunsa. Tässä kohtaa haluan palata siihen idealismiin. Yhdessä toimimalla ja vaatimalla on mahdollista saada aikaan muutos. Työelämän on oltava turvallista, niin kotimaassa kuin muuallakin. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.
Kirjoittaja on porvoolainen ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja.