Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pienikin liikunta nuorena kannattaa

Joulukuun puolivälissä julkistettujen valtakunnallisten Move!-mittausten tulokset osoittavat yllättäen, että maaseudun lapset ja nuoret ovat huonommassa kunnossa kuin kaupungeissa asuvat lapset ja nuoret.

Vaikka valtakunnallisesti peruskoulun 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysinen toimintakyky on pysynyt edellisvuoden tasolla, on tuloksissa merkittäviä eroja.

Maaseutumaisissa kunnissa on kaupunkimaisia kuntia enemmän oppilaita, joiden fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Näiden alueellisten erojen arvioidaan johtuvan esimerkiksi siitä, että kaupungeissa on enemmän liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia aivan lähiympäristössä kuin maaseudulla.

Koululiikunnan lisääminen ei yksin riitä.

Sen lisäksi maaseudulla on monesti pitkät välimatkat koulu- ja harrastuspaikkoihin.

Kunto kasvaa vähemmän autossa istumalla kuin esimerkiksi muutaman kilometrin koulumatkan kävelemällä tai pyöräilemällä.

Lasten ja nuorten tilanteesta kannattaa olla huolissaan, vaikka tulokset ovat kokonaisuudessaan viime vuoden tasolla.

Valtakunnallisesti kuitenkin noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Tilanteella on runsaasti heijastusvaikutuksia tulevaisuuteen.

Jos nykynuorten liikunnallisuus ei lisäänny, on aikuisiällä odotettavissa melkoisesti vaikeuksia oman jaksamisen ja elämisen kanssa.

Koululiikunnan lisääminen ei yksin riitä.

Myös vanhempien täytyy tuntea vastuunsa ja olla esimerkkinä omalle jälkikasvulleen.