Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Sähkön hinta Porvoossa

Eri medioissa on viime aikoina monesti kerrottu, että joillakin paikkakunnilla tilanne asukkaiden näkökulmasta on erityisen hyvä; kunnat omistavat paikallisen sähköä tuottavan energiayhtiön ja myyvät sähköä kuntalaisilleen paremmilla ehdoilla kuin puhtaasti kaupalliset toimijat. Esimerkkinä on mainittu usein myös Porvoo.

Missään ei ole mainittu, että tämä ei koske kaikkia porvoolaisia. Jotkut virkahenkilöt ovat nimittäin vuosikymmeniä sitten antaneet Kymenlaakson Sähkölle luvan vetää verkkoaan osittain myös Porvoon alueelle. Tällaisia talouksia on esimerkiksi osassa Sikiläntietä.

On tietysti luonnollista, että siirtomaksu ao. talouksissa maksetaan Kymenlaakson Sähkölle, sehän ylläpitää verkkoa. Luonnollista ei ole, että Porvoon Energia ei myy näille talouksille sähköä samoilla ehdoilla kuin muille porvoolaisille. Kaikkihan ymmärrämme, että piuhojen omistus ei ratkaise mitenkään kenelle sähköä myydään, millä hinnalla ja millä ehdoilla. Nykytilassa Porvoon kaupungin omistama Porvoon Energia myy mahdolliselle kemiläiselle halukkaalle ostajalle sähköä samoilla ehdoilla kuin osalle porvoolaisia talouksia.

Kun Porvoon Energia sitten tulouttaa miljoonia euroja voittoja ja maksaa veroja kaupungille, kaupunki järjestää niillä rahoilla meille kaupunkilaisille kaikenlaisia tarvittavia palveluja. Näistä palveluista nauttivista kaupunkilaisista maksavat nyt jotkut viime kädessä siis enemmän kuin toiset, koska Porvoon Energia ei kohtele omistajiansa, siis kaupungin asukkaita tasapuolisesti. Jotkut ovat yhtiön mielestä ilmeisesti enemmän, jotkut vähemmän porvoolaisia, vaikka kaupungin alueella asuvatkin.

Jos tähän kirjoitukseen jotakin vastataan, ounastelen siinä viitattavan johonkin aikoinaan tehtyyn dokumenttiin, jossa on määritelty jotakin jne. ja tilanne johtuu siitä. Jos näin on, vastaukseen voisi varmastikin lisätä myös syyn sille, miksi selvästi epäeettistä ja omia kuntalaisia kohtaan yhteiskuntavastuutonta käytäntöä ei voi muuttaa, muutoshan maksaisi esimerkiksi investointeina pyöreähköt nolla euroa.

Porvoo