Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Arjen turvallisuutta nuorillekin – jengiytyminen koskettaa Porvootakin

Joulun välipäivinä sain eteeni tutkintapöytäkirjan Porvoossa tapahtuneesta nuorison jengiväkivaltaan liittyvästä oikeudenkäynnistä. Yhdeksästä pääosin maahanmuuttajataustaisesta nuoresta henkilöstä koostuva porukka oli syyllistynyt mm. törkeisiin pahoinpitelyihin ja ryöstöihin. Väkivalta oli silmitöntä, apuna oli käytetty mm. machete-veistä, rautaputkea, rautaketjua ja pesäpallomailaa. On suoranainen ihme, että kukaan uhreista ei ole menettänyt henkeään, kun potkiminen mm. päähän on jatkunut jopa tajunnan menettämisen jälkeen. Nuorin uhreista oli 14-vuotias, vanhin noin kolmikymppinen mies.

Poliisi on viimeksi syksyllä tuonut esiin huolensa nuorten lisääntyneestä jengiytymisestä, joka on pääkaupunkiseudun isojen kuntien lisäksi levinnyt lähikuntiinkin, kuten Hyvinkäälle ja Porvooseen. Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan jengien jäsenistä noin 95 prosenttia on nimen ja etnisyyden perusteella maahanmuuttajataustaisia.

Kyseinen nyt julki tullut oikeustapaus on todennäköisesti vain jäävuoren huippu, emmekä voi tietää, että paljonko vastaavia pahoinpitelyjä ja ryöstöjä meillä Porvoossa nuorten keskuudessa yleisesti tapahtuu. Lievemmistä tapauksista ei välttämättä edes tehdä rikosilmoitusta tai tekijä voi olla iältään alle 15-vuotias.

Porvoon tulisi jo viimein ymmärtää, ettei tämän kaltainen kehitys voi jatkua. Asian korjaamiseksi on kyettävä tekemään isojakin asioita. Yhtenä näistä me perussuomalaiset esitimme kaupunginvaltuustossa ennen vuodenvaihdetta toiselta puolelta maailmaa tulevien turvapaikanhakijoiden tuomisen keskeyttämistä ja vapautuvien resurssien kohdentamista nyt apua tarvitseviin ukrainalaisiin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan muille puolueille käynyt.

Turvapaikanhakijoiden tuomisen lopettaminen toiselta puolelta maailmaa on sellainen toimi, jolla vältetään ongelmia tulevaisuudessa. Mutta koska ongelma on täällä jo nyt, niin tarvitaan myös muita toimia nuorten turvallisuuden lisäämiseksi. Kameravalvontaa olisi tehostettava ja vartiointia kouluissa lisättävä. Moniammatillista yhteistyötä olisi lisättävä koulujen ja viranomaisten välillä, ennaltaehkäisevät toimet olisivat nyt tärkeitä. Valtion taholta taloudellisia resursseja tulisi suunnata nykyistä merkittävästi enemmän poliisille, syyttäjälaitokselle, tuomioistuimille ja julkiselle oikeusavulle. Myös opettajille täytyisi saada kurinpitotoimet mahdollisiksi.

Jos me haluamme olla unelmien kotikaupunki, niin meidän tulee huolehtia siitä, ettei yksikään äiti enää joudu oikeuden edessä toteamaan, ettei heidän perheensä tiedä, että uskaltavatko he jatkossa enää asua Porvoossa.