Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Pormestari, kunnanjohtaja, poliitikko vai ammattijohtaja – isoja valintoja Askolassa

Askolan nykyinen kunnanjohtaja siirtyy kohtapuolin Haminaan. Uutisjutun (Uusimaa 19.12.) yhteydessä väläyteltiin, että Askolassakin saatetaan harkita pormestarimallia.

Kunnan johtaminen on dualistista ja jakautuu poliittiseen johtamiseen ja ammattijohtamiseen. Kunnan asukkaat valitsevat äänestämällä kuntavaaleissa poliittiset johtajat, jotka puolestaan valitsemat kuntaan virkamies- eli ammattijohdon. Kunnan ylimmän johtamisen kokonaisuus koostuu valtuustosta, kunnanhallituksesta sekä kunnanjohtajasta / kaupunginjohtajasta tai pormestarista.

Mitä eroa sitten on kunnanjohtajalla ja pormestarilla. Kunnissa käyttää ylintä päätäntävaltaa kunnanvaltuusto, joka valitsee kunnanjohtajan, kunnan ylimmän virkamiehen joko toistaiseksi tai määräajaksi. Poikkeuksen tähän tekee muutamat kunnat, joissa kunnanjohtajan sijaan kunnanvaltuusto valitsee pormestarin korkeintaan valtuustokauden ajaksi. Kunnanjohtaja on virkasuhteessa ja pormestari on luottamushenkilö. Kunnanjohtaja toimii kunnanhallituksen alaisuudessa ja samoin pormestari, vaikka pormestari on kunnanhallituksen puheenjohtajana. Suomessa on yli 300 kuntaa, joista alle kymmenessä kunnassa on pormestari.

Meillä Suomessa on siis yleisesti totuttu siihen, että kunnissa on monesti kunnanjohtaja virassaan, eikä siihen vaikuta kunnallisvaalit ja niissä valittu uusi poliittinen johto. Pormestarimallissa taas nämä kulkevat käsikädessä - kun vaalit on käyty, vaihtuu myös pormestari tai ainakin valitaan uudelleen.

Kunta työllistäjänä on usein oman alueensa suurimpia työnantajia. Niin Askolan kunnassakin. Vaikka uudelle hyvinvointialueelle siirtyi lähes 100 henkeä, jäi Askolan kuntaan vielä noin 200 henkeä, joista merkittävin osa, noin 160 henkeä, työskentelee kouluissa ja varhaiskasvatuksen parissa. Kunnanjohtajan tehtävä on suuren organisaation ylimpänä virkamiehenä vaativa. Kunnanjohtajan tehtävä on johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Kunnan toiminnan onnistumisen ja menestymisen kannalta kunnanjohtajalla on tärkeä tehtävä kunnan asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta vastaavana ylimpänä viranhaltijana.

Kunnanjohtajalta on perinteisesti vaadittu strategista osaamista, analyyttista kykyä, suuren organisaation henkilöstön johtamistaitoa, kaikkien kuntalaisten yhdenvertaista huomioimista ja erilaisten poliittisten tavoitteiden tai näkemyksien yhteensovittamisen taitoa. Talousosaaminen on luonnollisesti tärkeää. Samat vaateet tarvitaan tietysti myös mahdolliselta valittavalta pormestariltakin. Tehtävään valittavan oletetaan omaavan soveltuvan yliopistotasoisen, akateemisen tutkinnon.

Nyt on Askolassa mahdollisuus pohtia, miten kuntaa johdetaan tulevaisuuden kovin ”usvaisiin” näkymiin niin, että kunta säilyttää itsenäisyyden, nykyisen hyvän palveluverkoston, työllisyystilanteen (joulukuu 2022 oli 6,1 % - yksi Uudenmaan parhaista).