Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vaalit ja ehdokkaat

Kevään eduskuntavaaleissa on puolueiden ehdokkaina varmasti taas vain julkisuudesta tuttuja tai muutoin henkilöitä, joilla ei ole edustajan tehtävään riittävää valmiutta ja yhteiskunnallista kokonaisnäkemystä.

Itäisellä Uudellamaalla on esimerkkejä tästä ja myös liiallisesta pyrkimyksestä, kaiken aikaa tyrkyllä olosta. Media on anti- ja sympatioineen kovin herkästi mukana.

Pyrkivät poliitikot hamuavat itselleen puheenjohtajuuksia ja luottamustehtäviä yhtä aikaa kunnassa, aluehallinnossa ja eduskunnassa, usein myös aikaa vieviä tehtäviä yrityksissä ja muissa kuin poliittisissa yhteisöissä.

Jotta vaativat tehtävät tulevat kunnolla hoidetuiksi tarvitaan aina sitoutumista, paneutumista ja runsaasti aikaa. Kun eduskuntaan on kova hinku, ei pysähdytä miettimään omia resursseja ja ajankäyttöä.

Tuollaisia useiden samanaikaisten tehtävien ehdokkaita karsastan.

Vuoden 2024 tammikuun presidentinvaaleihin ei millään puolueella tunnu olevan innostavaa, vakuuttavaa ehdokasnimeä. Tästä kertoo sekin, että Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on saanut mielipidemittauksissa parhaat kannatusluvut.

Sauli Niinistöllä on erinomainen näyttö presidenttinä toimimisesta ja ulkopolitiikan johtamisesta vaikeina kriisien ja muutosten aikoina. Tarvitaan jatkumoa. Seuraajalla on suuret saappaat täytettävänä, kun Suomi joutuu tulevina vuosina Nato-maana määrittelemään asemansa uudessa turvallisuus- ja geopoliittisessa tilanteessa.

Ajatusleikki: Kuka pyytää Niinistöä jatkamaan tehtävässään ylimääräiset kaksi vuotta, jolloin Suomen rooli ja turvallisuuspoliittinen linja ovat uudelleen vakiintuneet?

Ajatusleikki kannattaa heti syntyessään unohtaa!

Kovin onneton ja arveluttava oli Urho Kekkosen toimikauden jatkaminen poikkeuslailla vuonna 1973.

Toimivassa demokratiassamme ja itsenäisessä Suomessa ei poikkeusratkaisu ole perustuslaillisesti eikä edes poliittisesti oikea.

Aika näyttää ketkä loppujen lopuksi ovat ehdokkaita. Nimiä toki riittää.

Lienevätkö mukana toistaiseksi kieltäytyneet Marin ja Aaltola?

Kirjoittaja on maakuntaneuvos ja ollut kaksi kertaa presidentin valitsijamies