Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Kuka päättää Porvoon kaupunkikuvasta?

Saako kaupunkilaisten oma mielipide tarpeeksi painoarvoa kaupunkikehittämisessä? Tuntuuko joskus siltä, että rakennusyhtiöt saavat vapaasti määritellä mitä ja miten tänne rakennetaan? Vaalitaanko Porvoon kaupunkikuvaa riittävästi vai annetaanko gryndereille vapaat kädet kaupunkikuvallisten ratkaisuiden toteuttamiseen? Jääkö rakennus- ja ympäristölautakunnan rooli pelkäksi kumileimasimeksi rakennuslupien myöntämisessä?

Kaupunkilaisten äänen kuulemiseksi ja kaupunkikuvan vaalimiseksi laadin vuoden 2020 alussa valtuustoaloitteen kaupunkikuvatyöryhmän perustamisesta. Yli kolmen vuoden odotuksen jälkeen viranhaltijat ovat viimein vastanneet aloitteeseen. Vastauksen mukaan tarvetta kaupunkikuvaan kantaa ottavalle toimielimelle ei ole, vaan voidaan toimia, kuten tähänkin asti on toimittu.

Olen eri mieltä.

Kaupunkikehityksen yhtenä tavoitteena tulisi olla Porvoon erinomaisen maineen ylläpitäminen ja sen vahvistaminen. Se tarkoittaa kaupunkilaisille mahdollisimman hyvän ja viihtyisän asuin-, työskentely-, liikunta- ja virkistäytymisympäristön luomista, siten että kaupunkimme vahvuudet ja omaleimaisuus korostuvat. Kaikki rakentaminen ei suinkaan vahvista mielikuvaa vetovoimaisesta kaupungista, ja kyseenalaiset ratkaisut saattavat myös murentaa hyvää mainettamme.

Hyvä kaupunkikuva syntyy kaikkien osapuolten yhteistyöllä, missä rakennusyhtiöt eivät monopolisoi suunnittelua ja toiminnallaan heikennä kaupunkimme hyvää imagoa tai ylenkatso kaupunkilaisten tahtoa ja toiveita.

On harmillisen yleistä, että rakennuttajilla on – taloudellisten tulostavoitteiden paineessa – suuria haasteita istuttaa isoja rakennusmassoja sopusuhtaisesti historialliseen ympäristöön ja se koituu valitettavasti koko kaupungin imagon tappioksi.

Aloitteessa esittämäni kaupunkikuvatyöryhmän tehtävänä olisi edistää hyvän kaupunkikuvan muodostumista, seurata kaupunkikuvan kehittymistä ja rakentamisen vaikutusta siihen, sekä antaa tarvittaessa lausuntoja rakennuslupia varten rakennusten julkisivuista ja ympäristöön sopivuudesta sekä muista rakennustoimenpiteistä ennen rakennusluvan myöntämistä.

Kaupunkikuvatyöryhmiä löytyy huomattavan monesta itseään kunnioittavasta suomalaisesta kaupungista, kuten esimerkiksi Helsingistä, Turusta, Hämeenlinnasta, Oulusta, Lappeenrannasta ja Kuopiosta. Porvoosta sellaista ei löydy, vaikka täällä – jos missään – kaupunkikuvan vaaliminen olisi erityisen tärkeää.

Kaupunkikehityslautakunta ottaa kantaa aloitteesta annettuun vastaukseen tiistaina (28.2.), jolloin lautakunnan jäsenet voivat päättää tyytyvätkö he nykytilanteeseen vai edellyttävätkö he aloitteessa esitettyjä toimenpiteitä Porvoon kaupunkikuvan vaalimiseksi.