Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Perusterveydenhoitoon tarvitaan kaikki käsiparit

Ruuhkat terveydenhuollossa, hoitovelan purkaminen vaikeuttaa ihmisten pääsyä ajoissa hoitoon. Jos hoitoon ei pääse ajoissa, on seurauksena terveydentilan huonontuminen merkittävästi ja sitten on jo kiire erikoissairaanhoitoon. Ja erikoissairaanhoito on aina kalliimpaa, ja se voi olla jo myöhäistä yksilön kohdalla.

Hoitajia tarvitaan kipeästi lisää julkiseen terveydenhoitoon. On esitetty erilaisia ratkaisuehdotuksia hoitajapulan helpottamiseksi, kuten lisää koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa, parempaa johtamista, työolojen parantamista jne. Näitä myös tarvitaan mutta tosiasia on, etteivät ne vielä ratkaise ongelmaa eivätkä ainakaan kovin nopeasti. Hyviä ajatuksia mutta ne ovat pidemmän aikavälin suunnitelmia.

Samaan aikaan meillä työskentelee yksityisen terveydenhoidon puolella merkittävä määrä hoitajia joko lääkärikeskusten tai yksityisissä hoivayhtiöissä. Nämä palvelut saadaan nopeimmin käyttöön tekemällä yhteistyösopimuksia ja käyttämällä enemmän palveluseteleitä myös perusterveyden hoitamiseen. Tärkeintä on saada ihmiset hoitoon!

Soteen halutaan lisää rahaa, jotta saadaan lisää hoitajia ja turvataan ihmisten palvelut hyvinvointialueilla. Sen jokainen ehdokas haluaa luvata mutta on tärkeää ymmärtää valtion mittava velkatilanne. On laskettava kuinka paljon sotepalveluiden tuottaminen maksaa, ja avaamaan nämä laskelmat julkisiksi sekä vertailemaan miten palvelut kannattaa tuottaa.

On hyvä verrata yksityisen sektorin hoitopalveluihin miksi ne voivat tuottaa palveluja tehokkaammin. On tärkeää hyödyntää parhaat käytännöt sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta, miten palveluita voidaan tuottaa edullisemmin mutta tehokkaasti ja varmistaa näin sujuva hoitopolku.

Yksityisiä sote-työnantajia edustava Hali ry:n mukaan kuntien järjestämien sote-palvelujen tuottavuudessa oli keskenään niin suuret erot, että tehottomimman kuntapuolikkaan sote-kulujen laskeminen niiden kuntien tasolle, jotka tuottivat palvelut mediaanitehokkuudella, olisi kuntajärjestelmässä säästetty 1,1 miljardia euroa vuodessa.

Raha ei aina ratkaise vaan pitää tutkia miten hommat tehdään ja tuotetaan. Tärkeintähän ei ole kuka palvelut tuottaa, vaan että ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon.