Porvoon kaupungin viime vuoden tulos on reilut 30 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Viime vuoden budjetoidusta nollatuloksesta noustiin jälleen reippaasti ylöspäin vuoden kuluessa. Tuloksesta 10 miljoonaa ollaan virkamiesten valmistelun perusteella siirtämässä vihreän siirtymän rahastoon.
Lähtökohtaisesti EU:n yritystukisäädösten harmaalla alueella toimivia työkaluja ei tulisi perustaa. Nyt puhutaan ettei jaeta yritystukia, mutta tuetaan yrityksiä. Verbalisella akrobatialla löydetään ehkä lakien ja asetusten porsaanreiät, mutta onko toiminta säädösten hengen mukaista?
Monenlaisten valtion ylläpitämien yritystukimallien joukosta tehdään tätä samaa rahoitusta. Esimerkiksi Business Finlandilta löytyy kolme eri ohjelmaa aihepiiristä ja vähintään saman verran eri rahoituspalveluita yrityksien tukemiseksi. Yritykset kyllä hyviin hankkeisiin saavat tukea jo nyt. Huonoja hankkeita ei julkisin varoin kannata tukea.
Porvoon tuleekin keskittyä panostamaan jo sovittujen hankkeiden voimalliseen eteenpäinviemiseen, eikä levitellä kerättyjä veroeurojamme ympäriinsä uusiin kohteisiin. Kokonniemen liikuntakeskuksen kehittäminen ja ylläpito on taloudellisesti kaikkein tehokkainta julkisella rahalla. Tuottovaatimukset ovat paljon yksityistä rahaa pienemmät, joka mahdollistaa kohtuuhintaiset käyttökustannukset sekä urheiluseuroille että yksittäisille käyttäjille.
Jotta Kokonniemeen saadaan kehitettyä kaavailtu kokonaisuus ripeällä aikataululla, on syytä hyödyntää kassaan kertynyt ylijäämä ja mahdollistaa paremmat liikuntapaikat kaikille porvoolaisille. Liikkumattomuus maksaa Suomessa miljardeja, Porvoon kohdalle jaettu lasku on 30 miljoonaa joka vuosi. Järkevillä investoinneilla tätä hintaa voidaan vähentää - ja puuskuttavien kaupunkilaisten määrää pienentää.