Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Porvoon uusi rahasto osoittaa oikeaan suuntaan

Olen vaalien alla kuullut useaan kertaan valituksia siitä, että vihreä siirtymä tulee liian nopeasti tai se tulee veronmaksajille liian kalliiksi. Samojen keskustelijoiden mukaan vihreän siirtymän investointeja tulisi lykätä valtion velkaantumisen hillitsemiseksi. Pyydän, että nämä keskustelijat tutustuvat IPCC:n viime viikolla julkaisemaan laajaan raporttiin ja toteavat rehellisesti, että heidän näkemyksensä eivät perustu tietoon. Tiedeyhteisön raportti nimittäin osoittaa, että vihreää siirtymää ei ole varaa hidastaa. Toistaiseksi tehdyt ilmastotoimet ja Pariisin sopimuksen mukaiset kansalliset panokset ovat johtamassa noin 3,2 asteen lämpenemiseen.

Ilmastonmuutoksen eteneminen tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin vihreä siirtymä – erityisesti, jos hintaa arvioidaan rahallisten vaikutusten lisäksi myös inhimillisessä kärsimyksessä. Jo nykyinen 1,1 asteen lämpeneminen näkyy maapallolla sään ääri-ilmiöinä, jotka ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa. En halua vaikutusten kiihtyvän enkä halua, että nykyiset lapset ja nuoret joutuvat vihreän siirtymän vähättelyn maksumiehiksi.

Vihreä siirtymä pitää tehdä oikeudenmukaisella tavalla. Vaikka oikeudenmukaisesta siirtymästä on paljon puhetta kansainvälisessä politiikassa ja EU:n tasolla, ei siitä juuri vaaleissa puhuta. Viimeisin energiakriisi oli kuitenkin esimerkki siitä, miten energian hinnannousu haavoitti erityisesti pienituloisia. Jos vihreässä siirtymässä ei pidetä huolta siitä, että kaikki pysyvät mukana, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset eskaloituvat, energiakriisin kaltaisia kriisejä tulee myös jatkossa. Siksi eduskuntaan tarvitaan päättäjiä, jotka katsovat tulevaisuuteen ja tekevät tieteeseen perustuvia päätöksiä.

Totuus on myös se, että maailmanlaajuinen vihreä siirtymä on käynnissä riippumatta siitä, mitä Suomen vaaliteltoilla manaillaan. Kansainväliset ilmastonsopimukset ja toisaalta biodiversiteettisopimus sitovat sekä EU:ta että kansallisvaltioita tiettyihin poliittisiin tavoitteisiin. Yritykset investoivat todella vahvasti uusiutuvaan energiaan. Tässä kehityksessä kannattaa pysyä mukana. Siksi on hienoa, että Porvoossa suunnitellaan uudenlaista Vihreän siirtymän rahastoa. Kun kaupunki teki jälleen historiallisen hyvän tuloksen, voidaan 10 miljoonaa euroa siirtää rahastoon, jonka tarkoituksena on nopeuttaa kaupungin ja kaupungissa toimivien yritysten vihreää siirtymää ja avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Rahasto osoittaa oikeaan suuntaan. Toivottavasti äänestäjät pysyvät perässä.

Kirjoittaja on porvoolainen yliopistotutkija ja Vihreiden kaupunginvaltuutettu.