Perinteikästä porvoolaisleipomoa uhkaa toimintakielto – kaupunkikin luopunut tuotteiden hankinnasta

Tarmolassa toimivaa Melbia Oy:n pyörittämää Leipomo Henrikssonia uhkaa tilapäinen toimintakielto. Yritys vastustaa viranomaisten asettamia korjausvaatimuksia. Samu Karvala

Samu Karvala

Porvoon ympäristöterveysjaoston puheenjohtaja Björn Sundqvist (r.) toteaa Melbia Oy:n pyörittämän perinteikkään porvoolaisleipomo Henrikssonin ongelmien olevan niin vakavia, että se pitää asettaa tilapäiseen toimintakieltoon.

Leipomossa on useassa tarkastuksessa havaittu muun muassa tuhoeläinongelma sekä puutteita siivouksessa ja pakkausmerkinnöissä. Yrittäjä ei ole kyennyt korjaamaan puutteita ympäristöterveydenhuollon kehotuksista ja tehostetusta valvonnasta huolimatta.

Jaosto olisi yksimielisestihalunnut asettaa toimintakiellon jo tiistai-illan kokouksessaan, mutta se ei ole juridisesti mahdollista kuulematta ensin yrittäjää. Jaosto kokoontuu uudelleen päättämään asiasta 5. maaliskuuta.

Ympäristöterveydenhuollon palvelupäällikkö Tiina Tiaisen esitys oli, että leipomolle asetettaisiin uhkasakko ja velvoite korjata toiminnan puutteet 31. toukokuuta mennessä. Hänen mukaansa toimintakielto ei ole seuraamuksena perusteltu.

– Tuotteissa ei ole havaittu välitöntä terveysvaaraa. Leipomon olosuhteissa on kuitenkin vakavia puutteita, jotka lisäävät riskejä, jos tilanne jatkuu, Tiainen toteaa.

Leipomon tuotteita ei tämän hetkisten tietojen mukaan ole syytä vetää myynnistä tai palauttaa kauppaan. Ympäristöterveydenhuollolle ei ole tullut kuluttajavalituksia tai tietoa leipomon tuotteisiin liittyvistä sairastumisista.

Viranomaisten vaatima 14-kohtainen korjattavien puutteiden lista sisältää yhdeksän toimenpidettä leipomotilojen kunnostamiseksi ja viisi pakkausmerkintöjen korjaamiseksi.

Listalla on muun muassa pintojen, koneiden, laitteiden ja rakenteiden perinpohjainen siivous ja puhdistus, käsienpesupisteiden varustaminen asianmukaisiksi ja toimiviksi, haittaeläinten hävittäminen tiloista, hygieniapassien, terveysselvitysten ja perehdyttämisen kirjanpidon saattaminen ajan tasalle ja uppopaistokoneen huolto ja korjaus.

Melbia Oy on selvittänyt leipomon tilannetta kirjallisesti ympäristöterveysjaostolle viime viikolla. Yritys vastustaa velvoitteiden ja uhkien asettamista. Leipomon johto kiistää tarkastuksilla tehdyt viranomaishavainnot laajalti.

Melbia Oy:n toimitusjohtaja Mikael Yli-Seppälä ei torstaiaamupäivänä kommentoinut tilannetta.

Leipomo Henrikssonin tuotteita käytettiin takavuosina myös porvoolaisissa kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa, muttei enää tällä hetkellä.

Liikelaitos Porvoon tilapalveluiden toimitusjohtaja Annika Malms-Tepponen kertoo, että leipomon tuotteiden käytöstä on luovuttu alkuvuodesta Ruokaviraston julkisten Oiva-raporttien tulosten perusteella.

– Seuraamme oma-aloitteisesti Oiva-raportteja. Tämä on normaali osa meidän riskien hallintaa, Malms-Tepponen kommentoi.

Henrikssonin leipomon valvontatulokset vuonna 2019 tehdyissä viidessä tarkastuksessa ovat huonot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 4. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 5. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 14. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.