Uusi Runeberg-raati on aloittanut työnsä – vuoden 2020 kirjasadon käy läpi asiantunteva kolmikko

Ralf Andtbacka pokkasi kolme viikkoa sitten Runeberg-palkinnon vuosimallia 2020 Porvoon kaupungintalolla. Uusi valitsijaraati on valittu ja se on aloittanut työnsä, joka huipentuu Runeberg-ehdokkaiden julkistamiseen loppuvuonna. Arkisto / Outi Paappanen

toimitus

Vuoden 2021 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaat valitsee raati, jonka muodostavat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti sekä kirjallisuudentutkija Hanna Lahdenperä.

Valitsijaraadin sihteerinä toimii Uusimaan toimittaja Samu Karvala.

Valitsijaraadin tehtävänä on lukea ja arvioida vuoden 2020 aikana ilmestyvät kotimaiset kaunokirjalliset teokset ja valita joukosta 5–8 palkintoehdokasta, jotka julkistetaan marras–joulukuussa. Urakkaa riittää, sillä viime vuosina raadit ovat läpikäyneet lähes 250 teosta.

Näiden ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon 2021 saajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.

Työnsä jo aloittaneen valitsijaraadin jäsenistä Marja-Leena Tiainen on kuopiolainen kirjailija. Tiainen on kirjoittanut yli 40 teosta lapsille, nuorille ja aikuisille. Tiainen on palkittu muun muassa Topelius- ja Savonia-kirjallisuuspalkinnolla sekä Anni Swan-mitalilla.

Merja Leppälahti on turkulainen kriitikko, folkloristi ja tietokirjailija, joka lukee mielellään Kalevalaa. Hänen ensimmäinen tietokirjansa julkaistiin vuonna 2009 ja seitsemäs ilmestyy keväällä.

Hanna Lahdenperä on pohjoismaisen kirjallisuuden tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa ja mukana Koneen säätiön rahoittamassa tutkimusprojektissa Tove Janssonin tuotannot Oulun yliopistossa. Hän on myös vapaa kääntäjä ja kustannustoimittaja.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton vuonna 1986 perustama kirjallisuuspalkinto. Taustayhteisöiksi liittyivät myös Finlands Svenska Författareförening ja Porvoon kaupunki. Palkintosumman, 20 000 euroa, maksavat puoliksi Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Runeberg-palkittuja teoksia

2020 Ralf Andtbacka: Potsdamer Platz. En dikt (Förlaget).

2019 Heikki Kännö: Sömnö (Sammakko).

2018 Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti (Teos).

2017 Peter Sandström: Laudatur (S&S).

2016 Tapio Koivukari: Unissasaarnaaja (Johnny Kniga).

2015 Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY).

2014 Hannu Raittila: Terminaali (Siltala).

2013 Olli-Pekka Tennilä: Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia).

2012 Katja Kettu: Kätilö (WSOY).

2011 Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni (Teos).

2010 Kari Hotakainen: Ihmisen osa (Siltala).

2009 Sofi Oksanen: Puhdistus (WSOY).

2008 Hannele Mikaela Taivassalo: Fem knivar hade Andrej Krapl (Söderströms).

2007 Sanna Ravi: Ansari (Johnny Kniga).

2006 Riitta Jalonen: Kuvittele itsellesi mies (Tammi).

2005 Zinaida Lindén: I väntan på en jordbävning (Söderströms).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.