Kokoomus syyttää hallitusta vitkuttelusta terrorismilainsäädännössä – Mykkänen: Miksi kiristykset on pantu jäihin?

Arviointi liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kokoomus hoputtaa hallitusta terrorismilainsäädännön tiukentamisessa ja antoi seitsemän omaa ehdotusta. Kokoomuksen entiset sisäministerit Petteri Orpo, Kai Mykkänen ja Paula Risikko sekä varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie esittelivät niitä eduskunnassa tiistaina.

Puolueen puheenjohtajan Orpon mukaan terrorismilakien kiristykset eivät voi olla "sesonkikysymys".

– Että jos jotain sattuu, ruvetaan kauheasti touhuamaan jotain. Nämä ovat sen tyyppisiä uudistuksia suomalaiseen lainsäädäntöön, että ne pitää tehdä hyvän sään aikaan, ja nyt on juuri sellainen aika, hän sanoi.

Oppositiopuolue esittää muun muassa, että terroristijärjestöön kuuluminen on kriminalisoitava. Ehdotus ei ole uusi. Tätä yritettiin jo viime vaalikaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) johdolla, mutta yritys kaatui terrorismijärjestöön kuulumisen määrittelemisen vaikeuteen.

– Se oli ensimmäinen yritys, eikä se ollut vielä tarpeeksi pitkälle valmisteltu. Sen jälkeen muissa maissa, kuten Tanskassa, on tehty vastaavanlaista lainsäädäntöä. Me uskomme, että jos hallitus jatkaa työtä ja selvittämistä, tämä on löydettävissä Suomeen ihan samalla tavalla, Orpo sanoi.

Kokoomus ehdottaa, että määriteltäisiin päivitettävä lista terroristijärjestöistä, joihin kuuluminen olisi rikollista.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa joulun alla sanomalla, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Niinistö sanoi, että Suomessa turvallisuusriskien kohtelu ei voi olla lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.

Hetki ennen kokoomuksen tiedotustilaisuutta oikeusministeriö tiedotti asettavansa tällä viikolla työryhmän arvioimaan terrorismirikosten lainsäädäntöä.

Arviointi koskee erityisesti terroristiryhmän tai -järjestön jäsenyyttä tai sen toimintaan osallistumista. Suomen lainsäädäntöä verrataan keskeisiin eurooppalaisiin vertailumaihin, ministeriö kertoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan Suomen on tärkeä huomioida muun muassa Pohjoismaiden sääntely.

Arviointi liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. Tuolloin Sanna Marinin (sd.) vastikään aloittanut hallitus päätti leirin suomalaislasten kotiuttamisen yhteydessä päivittää Suomen terroristilainsäädäntöä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ihmettelee, miksi sisäministeriö on pysäyttänyt viime vaalikaudella sovittuja lakimuutoksia. Yksi tällainen on terrorismirikokseen ulkomailla syyllistyneen karkottamisprosessiin liittyvä kiristys. Myös menettely, jossa turvapaikanhakija voidaan pitää rajavyöhykkeellä hakemuksen käsittelyn ajan, on jäänyt edistämättä.

Kokoomus oli viime vaalikaudella hallituksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 2. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 3. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 4. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 5. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 6. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 7. Porvoon Energia vetäytyy Loviisasta – myy kaukolämpöliiketoiminnan CapManille
 8. Nuori huimapää Jami Heiman siirtyi piikkipaikalle – Cartingin vauhti on hurjaa ja kisat kovaa taistelua
 9. Mielipide: Pyöräkaistalla ohjataan pyöräilijöitä pois kävelijöiden joukosta
 10. Kolumni, Mika Laurila: Likiliikkuja on todellinen urheilusankari
 11. Laitilalla ja kumppaneilla on Porvoon Taidetehtaalla tarjolla revyyllinen dragtaidetta ja sketsiviihdettä jo heinäkuun lopulla
 12. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Sähköt ovat poikki yhä tuhansilta talouksilta Itä-Suomessa – Savon junaliikenne palaa normaaliin
 15. Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.