Keskon pääjohtaja Mikko Helander vaatii valtiolta nopeita päätöksiä autoilun verotuksesta ihmisten epävarmuuden poistamiseksi

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan kuluttajia vaivaava epävarmuus autoilun hinnasta tulevaisuudessa aiheuttaa epävarmuutta ja jarruttaa autokauppaa. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Suomen suurimman autojen maahantuojan ja vähittäiskauppiaan Keskon pääjohtaja Mikko Helander vaatii valtiovallalta pikaisia poliittisia linjauksia asioihin, jotka liittyvät autojen ja autoilun verotukseen ja vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin.

– Tällä hetkellä moni, joka tarvitsee ja haluaa ostaa entistä vähäpäästöisemmän ja turvallisemman auton, ei uskalla tehdä ostopäätöstä, kun ilmapiiri on tällainen, ettei ihminen voi luottaa siihen, millaisia verotuspäätöksiä valtiovalta tekee. Tämä on hirveän valitettavaa. Nyt pitäisi poistaa epävarmuus ja kannustaa ihmisiä uudistamaan autojaan.

Helander korostaa, että nopein ja tehokkain tapa vähentää liikenteen päästöjä on uudistaa autokantaa, oli käyttövoima mikä tahansa.

– Tätä valtiovalta ja poliittiset päättäjät eivät ole riittävästi tiedostaneet. Kaikki uudet autot ovat vanhoja ekologisempia käyttövoimasta riippumatta, eikä mitään käyttövoimia tulisi sulkea pois.

– Dieseliä demonisoidaan aivan turhaan. Autoteollisuus on tehnyt siinä virheitä, mutta ne on korjattu. Nykyaikainen dieselmoottori on erittäin ekologinen, ja esimerkiksi hiukkauspäästöt on eliminoitu.

Helanderin mielestä käytettyjen autojen vyöry ulkomailta Suomeen on seurausta siitä, että valtio on viivytellyt päätöksenteossa.

Porvoossa toissa viikolla vieraillut liikenneministeri Timo Harakka (sd.) kertoi, että hallitus tekee liikenteen päästöjen vähentämiseen liittyviä päätöksiä syksyn budjettiriihessään, mutta valtionvarainministeriön liikenteen verotusta kokonaisuutena arvioiva työ valmistuu vasta vuoden kuluttua maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.