Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa

Kuvituskuva. Riitta Ketola

toimitus

Mikä muuttuu nopeusrajoitusten osalta?

Ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus poistuu 1.6.2020 tieliikennelain uudistuksen myötä paketti-, ruumis-, huolto- ja matkailuautoilta. Näillä autoilla noudatetaan jatkossa tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten henkilöautoilla.

Ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset ovat 1980-luvulta, jolloin ajoneuvotekniikka oli nykyistä heikommalla tasolla. Tällä hetkellä ajoneuvojen tekninen kehitys mahdollistaa suuremmat nopeudet.

Lisäksi ajoneuvojen sama nopeus liikennevirrassa lisää liikenneturvallisuutta. Ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus poistuu autoilta, joiden kokonaismassa on alle 3500kg.

Tieliikennelain uudistus vaikuttaa myös perävaunun vetämiseen.

Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h edellyttäen, että tiekohtainen rajoitus sekä vetoauton rajoitus on 100km/h.

Peräkärryn ulkonäöstä tai muodosta ei voi päätellä onko kyseessä kevytperävaunu. Asia kannattaa aina tarkastaa joko rekisteriotteesta tai peräkärryyn kiinnitetystä tyyppikilvestä.

Kevytperävaunu on perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Mikäli perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg, niin nopeusrajoitus pysyy ennallaan (80 km/h).

Uuden tieliikennelain myötä tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus liikennemerkki, joka kertoo nopeuden, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä.

Näin rajoitetulla tiellä tai kaistalla ei saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkillä osoitetun vähimmäisnopeuden. Tällä muutoksella pystytään karsimaan esimerkiksi mopoautot ja mönkijät pois tietyltä tieosuudelta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut