Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa

Kuvituskuva. Riitta Ketola

toimitus

Mikä muuttuu nopeusrajoitusten osalta?

Ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus poistuu 1.6.2020 tieliikennelain uudistuksen myötä paketti-, ruumis-, huolto- ja matkailuautoilta. Näillä autoilla noudatetaan jatkossa tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten henkilöautoilla.

Ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset ovat 1980-luvulta, jolloin ajoneuvotekniikka oli nykyistä heikommalla tasolla. Tällä hetkellä ajoneuvojen tekninen kehitys mahdollistaa suuremmat nopeudet.

Lisäksi ajoneuvojen sama nopeus liikennevirrassa lisää liikenneturvallisuutta. Ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus poistuu autoilta, joiden kokonaismassa on alle 3500kg.

Tieliikennelain uudistus vaikuttaa myös perävaunun vetämiseen.

Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h edellyttäen, että tiekohtainen rajoitus sekä vetoauton rajoitus on 100km/h.

Peräkärryn ulkonäöstä tai muodosta ei voi päätellä onko kyseessä kevytperävaunu. Asia kannattaa aina tarkastaa joko rekisteriotteesta tai peräkärryyn kiinnitetystä tyyppikilvestä.

Kevytperävaunu on perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Mikäli perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg, niin nopeusrajoitus pysyy ennallaan (80 km/h).

Uuden tieliikennelain myötä tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus liikennemerkki, joka kertoo nopeuden, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä.

Näin rajoitetulla tiellä tai kaistalla ei saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkillä osoitetun vähimmäisnopeuden. Tällä muutoksella pystytään karsimaan esimerkiksi mopoautot ja mönkijät pois tietyltä tieosuudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 8. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 9. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 10. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 11. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 12. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Hyvät maisemat ja ilma vaihtuu – Taidetehtaalle avataan lauantaina uusi ulkokuntosali
 15. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.