Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Simon Elo siirtyy kokoomukseen – ei sulje perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteistyötä laskuista

Espoolainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Simon Elo siirtyy kokoomukseen. Elo toimi viime vaalikaudella kansanedustajana ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Hän sanoo olevansa "tolkun oikeistokonservatiivi" ja liittyvänsä siksi kokoomukseen. Elo kertoi elokuussa eroavansa sinisistä, koska ei nähnyt sinisillä enää toimintaedellytyksiä. Siniset menetti viime kevään vaaleissa kaikki kansanedustajapaikkansa.

Elo on toiminut Espoon kaupunginvaltuustossa sinisten ryhmässä sitoutumattomana valtuutettuna.

– Pohdin sitoutumattomana puolen vuoden ajan, että haluanko jatkaa politiikassa. Päädyin lopulta aina ajattelemaan, että kipinä vaikuttamiseen on säilynyt, Elo sanoo tiedotteessa.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Elon osaamiselle ja kokemukselle eduskuntatyöstä on käyttöä kokoomuksessa.

Orpo otti Eloon yhteyttä syksyllä, Elo kertoo STT:lle. Ennen siirtymistään hän kertoo keskustelleensa Espoon valtuustoryhmässä vaikuttavien puoluetoverien Timo Soinin ja Jukka Kilven kanssa.

– Kukin ennen kuntavaaleja joutuu tekemään päätöksensä siitä, hakevatko he jatkokautta, mutta he ymmärtävät ratkaisuni asiassa, Elo toteaa.

Politiikassa jatkamisen vaihtoehtona poliittisen historian opintojaan Turun yliopistossa viimeistelevä Elo pohti muun muassa historiantutkijan uraa.

Viikonlopun aikana moni kokoomusvaikuttaja keskusteli julkisuudessa siitä, voisiko kokoomus tavoitella hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Elo ei näe järkeväksi, että mitään puoluetta kategorisesti laitettaisiin hallitustunnusteluiden ulkopuolelle.

– Ensin vaikuttaa vaalitulos ja sen jälkeen vaikuttavat puolueiden näkemykset siitä, mihin suuntaan ja millä arvoilla Suomea pitäisi viedä, hän sanoo.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on hänen mukaansa kuitenkin eroja esimerkiksi ihmisarvoissa, Eurooppa-politiikassa ja talouspolitiikassa.

– Se, että on valmis keskustelemaan hallitusneuvotteluista, ei tarkoita, että puolueet olisivat liikkuneet saman suuntaan tai samanlaisia. Kaikenlaisten puolueiden välillä täytyy kuitenkin neuvotteluja käydä.

Sininen tulevaisuus perustettiin perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen kesällä 2017 Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakaantui kahtia, ja Elo lähti perussuomalaisista 19 muun kansanedustajan ohella.

Ennen liittymistään perussuomalaisiin Elo toimi kristillisdemokraattien parissa.

Sinisen tulevaisuuden entiset ministerit ovat jatkaneet eduskunnasta pudottuaan kunnanvaltuutettuina eri puolilla maata. Jussi Niinistö ja Sampo Terho vaikuttavat Helsingin, Timo Soini Espoon ja Jari Lindström Kouvolan kaupunginvaltuustoissa sekä Pirkko Mattila Muhoksen kunnanvaltuustossa.

Jussi Niinistö kertoo STT:lle olleensa tietoinen Elon siirtymisestä etukäteen, mutta hän ei ole itse pohtinut, aikooko olla ehdolla kevään 2021 kuntavaaleissa.

– En ole pohtinut kuntavaaleja, valtakunnanpolitiikasta puhumattakaan, hän sanoo.

Niinistö luonnehtii tehneensä 15 vuoden uran ensin historiantutkijana ja sittemmin samanmittaisen työn politiikassa. Entinen puolustusministeri näkee, että vastaavanmittaiselle uravaiheelle voisi olla yhä mahdollisuus. Eräänä mahdollisuutena hän kertoo harkinneensa kunnan- tai kaupunginjohtajaksi hakemista.

Myös useasta puolueesta on kysytty jatkamaan politiikassa.

– On eri puolueista oltu yhteydessä, mutta kun tämä politiikkapuoli on minulla vielä pohdinnan alla, olen ihan tyytyväinen sinisen tulevaisuuden rivivaltuutettu tulevan valtuustokauden loppuun, Niinistö toteaa.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei halunnut kommentoida uratavoitteitaan STT:lle. Mediatietojen mukaan hän on tavoitellut muun muassa kunnanjohtajan tehtäviä.

Ulkoministerinä toiminut Timo Soini julkaisi tammikuussa populismiaiheisen pamfletin, jonka julkaisun yhteydessä hän pohti ehdokkuutta presidentinvaaleissa 2024. Soini on myös suunnitellut muistelmia, joissa on tarkoitus käsitellä viime vaalikauden aikaisia tapahtumia.