Hinthaaran eskaritiloissa tehdään lisätutkimuksia – lämmitysjärjestelmän uusiksi viimeistään koulua laajennettaessa

Esikoulun sisäilmaa Hinthaaran sivistyskeskuksessa tutkitaan lisää. Koko rakennuksen sisäilmatilanne oli normaali vuosi sitten korjausten jälkeen, mutta jo syksyllä oli esikoulun tiloissa viemärin hajua ja muita kokemuksia huonosta sisäilmasta.

Kaupunki tiedottaa, ettei kouluissa ole vastaavia havaintoja. Osa koulusta toimii väistötiloissa, kunnes laajennus rakennetaan kenties vuosina 2021–2022. Hankesuunnittelu on käynnistymässä.

Koulun vanhin mikrobivaurioitunut osa purettiin kesällä 2018. Jäljelle jääneissä korjattiin kaikki kuntotutkimuksissa todetut kohteet. Esimerkiksi orgaanisia yhdisteitä haihduttaneet lattiamateriaalit vaihdettiin uusiin. Myös rakennuksen ilmatiiveyttä parannettiin.

Hinthaaran sivistyskeskus saa koulun laajentuessa uuden liikuntasalin. Nykyisen, käyttöikänsä päähän tulleen liikuntasalin ilmanvaihtoa on tehostettu.

Rakennukseen on asennettu painesuhteiden seurantalaite. Kahdessa säilytettävässä rakennuksessa on korjattu kuntotutkimuksen toteamat asiat.

Puheenjohtaja Pekka Koskimiehen mukaan sisäilmatyöryhmän näkemys on, että esikoulun tiloja kannattaa vielä tutkia lisää. Niistä otettiinkin tammikuussa pintapyyhintänäyte ja kuitulaskeumamittaus on käynnissä.

– Näytteistä selviää onko huonepölyn koostumuksessa ärsytystä aiheuttavia mineraalikuituja.

Koskimiehen mukaan ainakin yksi kevytrakenteinen väliseinä tutkitaan vielä tarkemmin. Koulujen ja esikoulun yli- ja alipainetta selvitettiin syksyllä, jolloin säädettiin rakennuksen painesuhteita ilmanvaihdon korjauksilla ja säädöillä.

Haasteita on tuonut myös kiinteistön lämmitysjärjestelmän riittävyys ja toiminta. Nykyisen lämmitysjärjestelmän päivittäminen on pian ajankohtaista. Lämmitystehoa tarvitaan enemmän, koska ilmanvaihto on käytössä ympäri vuorokauden.

Liian suuren tehon ottaminen nykyisistä maalämpökaivoista taas lisää niiden jäätymisen riskiä.

Ilmanvaihto on loppusyksystä alkaen sammutettu rakennuksen käytön ulkopuolisiksi ajoiksi. Se käynnistyy viideltä aamulla.

Koskimiehen mukaan palaute on ollut, ettei ilmanlaatu ole viikonloppujen jälkeen parhaimmillaan.

– Aikaistamme käynnistysaikaa maanantaisin kello neljäksi. Keväällä ilmanvaihto voidaan taas laittaa käyntiin ympärivuorokautisesti. Tässä täytyy tasapainoilla, kunnes lämmitysjärjestelmä mietitään uudelleen viimeistään laajennuksessa.

Lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut