Yöllisiä asuntomurtoja Porvoossa ja Loviisassa tehnyt vankilaan, ennestään useita rikostuomioita ympäri Eurooppaa

Takaovista asuntoihin murtautunut ulkomaalaistaustainen mies sai vankeustuomion. Kuvituskuva. arkisto/Juha Perämäki

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1986 syntyneen Arvydas Lenderskiksen kahdeksi vuodeksi vankilaan 12 rikoksesta, kuten kuudesta törkeästä varkaudesta, moottorikulkuneuvon varkauksia ja rattijuopumuksesta.

Mies on ollut vangittuna 26. elokuuta lukien. Rangaistuksen koventamisperuste oli miehen aiempi samankaltainen toistuva rikollisuus.

Tuomittu murtautui luvatta kahden porvoolaisen kotiin yöllä elokuussa 2019 takaoven kautta. Hän vei irtainta omaisuutta noin 20 000 euron arvosta, muun muassa käsilaukun, lompakon, käteistä ja auton avaimineen. E-sarjan Mercedes Benz löytyi myöhemmin Näsinmäen hautausmaan pysäköintialueelta lukittuna muun omaisuuden jäätyä kateisiin.

Vain viikkoa myöhemmin Lenderskis murtautui Porvoossa seuraavaan taloon, jonka asukkaat olivat nukkumassa. Omaisuutta lähti voron matkaan 8 500 euron arvosta muun muassa lompakko rahoineen ja jälleen henkilöauto pihasta. 520-sarjan BMW löytyi noin kuukauden kuluttua Kouvolasta ja palautui omistajalleen.

Kouvolassa mies murtautui jälleen yöllä asuttuun taloon, josta hän vei omaisuutta noin 20 000 euron arvosta, muun muassa järjestelmäkameran.

Lähtiessään mies nappasi kodinhoitohuoneesta Nike-merkkisen takin ja lompakosta 52 euroa. Pihasta murtautuja lähti A6-sarjan 4-litraisella Audilla, joka löytyi seuraavana päivänä Loviisasta Kirkkotieltä ulosajettuna ja vaurioituneena.

Loviisan tuomittu havaitsi yksityisessä pihassa lukitsemattoman auton, jossa oli avaimet virtalukossa. Lenderskis jäi kolme päivää myöhemmin kiinni Itäkeskuksessa Helsingissä. Hän oli liikkeellä huumausaineen vaikutuksen alaisena Liljendalista varastamallaan, noin 6 000 euron arvoisella B200-sarjan Mercedes Benzillä, joka palautui omistajalleen.

Poliisi poisti Lenderskiksen maasta samana päivänä valvotusti. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Mies oli tuomittu vuonna 2013 Tuusulan käräjäoikeudessa kahdeksan vuoden mittaiseen maahantulokieltoon törkeistä varkauksista ja varkauksista. Tästä huolimatta Lenderskis oli rikossarjan aikana poistettu kolmesti maasta, mutta hän oli palannut aina uudestaan ja toistanut törkeitä rikoksia.

Murtautuja palasi elokuun lopulla vain viikon kuluttua maasta poistamisesta. Lenderskis suunnisti Porvooseen, jossa hän jo paluupäiväänsä seuranneen illan tai yön tunteina murtautui omakotitaloon. Varas vei 13 000 euron arvosta tavaraa, josta palautui omistajalle noin 3 000 euron arvoinen määrä. Joukossa oli koruja, kiikari, kamera ja kolme tablettitietokonetta.

Samana yönä tuomittu murtautui Sipoossa takaovesta omakotitaloon, josta hän vei omaisuutta 22 000 euron arvosta. Joukossa oli muun muassa järjestelmäkamera, kolme objektiivia, kolikoita ja auton avaimet.

Tuomittu lähti pihasta asukkaiden C-sarjan Mercedes Benzillä. Matka katkesi seuraavana päivän Kehä I:llä Helsingissä, jossa poliisi pysäytti Lenderskiksen. Autossa oli anastettua omaisuutta Porvoon-keikalta. Mies on ollut vangittuna siitä asti.

Tuomitun puhelimen televalvontatiedot paikansivat hänet rikosten tapahtumasijoille.

Käräjäoikeus passitti Lenderskiksen Vantaan vankilaan perustellen tuomiotaan törkeiden varkauksien tekotavoilla, joita rikoksia on pidettävä hyvin vahingollisina ja vaarallisina.

Tuomittu ei ole piitannut toisten ihmisten kotirauhasta.

– Lenderskiksen menettely on ollut omiaan aiheuttamaan asukkaissa, joista osa on ollut pieniä lapsia, syvää turvattomuuden tunnetta. On ollut vain sattumaa, etteivät rikollinen ja asukkaat ole kohdanneet toisiaan tekojen aikana, jolloin olisi ollut ilmeinen vaara tilanteen eskaloitumiseksi väkivaltaiseksi, oikeus toteaa.

Lenderskis on tuomittu lukuisista rikoksista vankeuteen useissa EU:n jäsenvaltioissa kuten Alankomaissa ja Saksassa.

Tuomitulle määrättyjen korvausten yhteissumma eri asianomistajille on kaikkiaan 17 260 euroa. Niiden lisäksi valtion varoista maksettavaksi jäävät tuomitun puolustusasianajajan palkkio 7 637 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.