Uusi laki velvoittaa ennakoimaan – muutos näkyy myös teihin maalatuissa viivoissa

Uusi tieliikennelaki muuttaa vähitellen myös viivojen värin keltaisesta valkoiseksi. Porvoon Autokoulu

toimitus

Olen kuullut että tieliikennelaki uudistuu. Voitteko kertoa mikä muuttuu, mitkä ovat merkittävimmät muutokset?

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1.6.2020. Nykyinen voimassa oleva tieliikennelaki on vuodelta 1981 ja se on valmisteltu 1970-luvulla.

Kyseessä on siis merkittävä tieliikennelain uudistus. Uusi laki pyrkii lisäämään liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Sääntelyä kevennetään ja normeja puretaan. Uudella lailla luodaan myös edellytyksiä liikenteen digitalisoitumiselle.

Tieliikennelain tärkeimmät periaatteet ovat varovaisuus, ennakointi ja oikea tilannenopeus. Ennakointivelvollisuus on nyt tuotu uutena periaatteena tieliikennelakiin.

Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.

Kerromme tieliikennelain uudistuksista yksityiskohtaisesti ja käytännönläheisesti tällä palstalla kevään aikana. Aloitamme tiemerkinnöistä.

Keltainen sulkuviiva muuttuu valkoiseksi, mutta sulkuviivan merkitys pysyy ennallaan. Yksivärinen sulkuviiva on käytössä useimmissa Euroopan maissa. Lisäksi yhteen väriin siirtyminen on kustannuskysymys.

Siirtymäaikana, joka on kolme vuotta, nähdään vielä sekä valkoisia että keltaisia sulkuviivoja.

Osittain valkoisiin sulkuviivoihin siirtyminen on jo aloitettu. Esimerkiksi Porvoossa on jo moniin paikkoihin asfaltoinnin jälkeen maalattu valkoinen viiva entisen keltaisen sijaan.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.