Viikonloppuna bongataan siivekkäitä – Porvoossa lintukävely Pappilanmäellä ja Lapinjärvellä taajamassa

Pihabongausta voi tehdä omin nokkineenkin, mutta esimerkiksi Porvoossa on sunnuntaina Pappilanmäellä lintukävely. Siihen saa osallistua. Kuvituskuva. Arkisto/Janne Tiainen

Tanja Kuisma

Porvoon seudun lintuyhdistys järjestää ensi viikonloppuna 25.–26. tammikuuta kaksi Pihabongausta. Kaikille avoimet tapahtumat ovat osa Suomen suurinta luontotapahtumaa, jonka taustajärjestönä on BirdLife Suomi.

Pihabongauksessa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muussa paikassa. Pihabongaus ei ole kilpailu, vaan tapahtuman tarkoituksena on lisätä kiinnostusta lähiluontoon.

Lintuyhdistyksen puheenjohtaja Susanne Nakari muistelee, että pihabongauksessa oli viime vuonna Tolkkisissa mukana kymmenkunta ihmistä ja Lapinjärvellä lähes 20 henkilöä.

– Nyt en ole itse liikkunut sellaisissa paikoissa, että olisin havainnut pesintää jo nyt, mutta Pukkilassa oli nähty töyhtöhyyppä ja se on kyllä aikaisessa.

Nakari antaa vinkin rantamaiden suhteen.

– Vesilintuja pääsee nyt helposti näkemään, kun merikään ei ole jäässä ja lahdet ovat avoinna. Joutseniakin näkee vaikka kuinka paljon, koska liikkuvat avovedessä. Silloin kun lahdet ovat jäässä ei niitä näe näin paljon.

Lintukävely on Lapinjärvellä lauantaina 25. tammikuuta kello 10–12. Kokoontuminen ja lähtö on Salen pysäköintialueelta osoitteessa Lapinjärventie 23.

Noin kolmen kilometrin kylätaajamareitti kävelyteitä pitkin soveltuu kaikille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille. Oppaina ovat Juha Tuomaala suomeksi ja Henrik Westerholm ruotsiksi.

Porvoon Pappilanmäellä on lintukävely sunnuntaina 26. tammikuuta kello 10–12. Kokoontuminen ja lähtö on pääkirjaston parkkipaikalla osoitteessa Papinkatu 20.

Muutaman kilometrin kävelyreitti risteilee idyllisessä Pappilanmäen puutalokaupunginosassa, missä voi hyvällä tuurilla nähdä myös nokkavarpusen.

Lintuyhdistyksen väki toivottaa mahdollisimman monen osallistuvan kävelyille.

Pihabongauksella saadaan tietoa talvisen linnuston muutoksista. BirdLife odottaa leudon alkutalven monipuolistavan havaintoja.

Pihabongauksessa tunnistetaan tarkkailupaikalla tunnin aikana havaitut lintulajit ja lasketaan kunkin lajin samaan aikaan näkyvissä olevat yksilöt. Tunnistetut lajit ja yksilömäärät voi ilmoittaa nettiosoitteessa www.pihabongaus.fi.

Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Hän osallistui Pihabongaukseen viime vuonna ja kertoi tuolloin Twitterissä havainneensa tunnin aikana kuusi talitiaista, yhden varpusen ja yhden mustarastaan.

Viime vuonna Pihabongauksessa oli osallistujia yli 20 000 eri puolilla Suomea.

Pihabongaukseen voit osallistua myös itsenäisesti. Ohjeet löytyvät osoitteesta: www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.