Talot kertovat: : Simolinin makasiinin tavarahissi oli uuden ajan ihmelaite

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

Inka Töyrylä

Nelikerroksinen tiilimakasiini seisoo järkähtämättömänä paikoillaan Mannerheiminkadun sillan vieressä. Rakennuksen ympäristössä tuoksuu usein kahvi. Kaksi ensimmäistä kerrosta ovat Porvoon Paahtimo -ravintolan käytössä. Kahvia – ainakin kahvipapuja – täällä oli varmasti sata vuotta sittenkin, kun kauppias Simolinin laivat toivat sitä maailmalta.

Leonard Simolin oli perustanut nimeään kantavan kaupan jo 1854. Hänen onnistui hankkia liikepaikka, jonka ohi kulki lähes kaikki liikenne Helsingistä itäiseen Suomeen ja Pietariin saakka. Hevoskärryillä tultiin ensin vanhan sillan yli ja siitä oikealle. Isoa Jokikatua seuraten ne kopistelivat Rihkamakadun kulmalle, kääntyivät siitä Kirkkokadulle ja jatkoivat lopulta Ilolan tullille.

Leonard menehtyi nuorena ja hänen ”oikea kätensä” ja serkkunsa Oskar Simolin otti kaupan hoitaakseen. Sekatavaraputiikki oli kasvanut jo merkittäväksi tavarataloksi ja sen holvikellari alkoi käydä ahtaaksi.

Maailmalta tuotiin omilla laivoilla Porvoon jokirantaan eksoottisiakin tuotteita. Tynnyreissä ja arkuissa rahdattiin maahan punaviiniä, oliiviöljyä, suolaa, väskynöitä, pumpulilankoja, paperia, kankaita, sokeria, halpoja lompakoita ja messinkisormuksia unohtamatta kahvia, fajanssiastioita ja rautatavaroita.

Oskar Simolin rakennutti tavaratalolleen varastoksi komean tiilimakasiiniin joen rantaan 1902. Rakentamiseen käytettiin 120 000 tiiliskiveä. Vaikka rakennuksesta tuli massiivinen, pidettiin sitä hyvin kauniina. Yksinkertaisen kauniit koristemuuraukset elävöittävät korkean makasiinin ulkoseiniä.

Neljässä kerroksessa oli paljon tilaa. Hulppeinta kaikesta oli kuitenkin Porvoon ensimmäinen hissi, tekninen ihmelaite.

– Se oli tavarahissi, jotain aivan uutta ja ihmeellistä. Sillä nostettiin painaviakin kuormia varastoitavaksi ylempiin kerroksiin, eikä sellaista oltu Porvoossa ennen nähty, kertoo eläkkeellä oleva museonjohtaja Merja Herranen.

Mikä tahansa varasto tiilimakasiini ei siis ollut.

– Makasiinin valmistuttua siellä järjestettiin syyskuussa 1902 kutsuvierastilaisuus, jossa porvoolaiset saivat omin silmin nähdä, että tämä uudenaikainen ihmelaite todella toimi. Siitä riitti puhetta kaupungissa pitkään, Herranen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Porvoon ensimmäisen hissin voimansiirtopyörät koristavat Soivioiden olohuoneen kattoa ja muistuttavat rakennuksen menneisyydestä. Kuva: Outi Paappanen Outi Paappanen

Suuri osa maahantuoduista tavaroista varastoitiin tiilimakasiiniin. Viini- ja siirappitynnyrit säilytettiin kuitenkin yhä kaupan holvikellarissa.

Hiljalleen kullekin kerrokselle muodostui oma roolinsa. Simolinin asiakirjojen mukaan osa painavista rautatavaroista säilytettiin 1940-luvun lopussa makasiinin katutasossa. Valutavarat ja kukkaruukut olivat toisessa kerroksessa ja posliiniesineet kolmannessa. Neljännessä kerroksessa, makasiinin ullakolla oli hissin mahtava koneisto. Siellä säilytettiin myös lapioita, talikoita ja puutarhavälineitä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vanhan tavarahissin hieno rautakaarella varustettu kori on yhä tallella. Antti Soivio ei ole vielä keksinyt sille uutta käyttöä. Kuva: Outi Paappanen Outi Paappanen

Mannerheiminkadun silta valmistui 1957. Läpikulkuliikenteen varrella sijainnut tavaratalo jäi yhtäkkiä hieman sivuun, kun liikenne siirtyi uusille uomilleen, eikä kaupunkiin enää tultu vanhan kaupungin läpi.

Tiilimakasiini sijaitsi kuitenkin kerrassaan oivallisella paikalla. Yritys keksi 1970-luvulla käyttää sen joelle avautuvaa julkisivua mainospaikkana. Makasiinin päätyyn asennettiin koko kolmannen kerroksen päätyseinän peittävä mainoskilpi.

Koko itään päin menevä maantieliikenne kulki nyt makasiinin ohi. Jokainen kaupunkiin tulija näki mainoksen. Jos kaupunkia kuvattiin sillalta päin lehtiin tai televisioon, sai Simolin valtavasti ilmaista mainosta.

1980-luvun alussa makasiinin ulkopuolelle rakennettiin laituri maalaisasiakkaita varten. Pikkuhiljaa loppu kuitenkin alkoi häämöttää. Lopulta makasiinissa varastoitiin enää sesonkitavaroita, kunnes rakennus myytiin 1988 yksityiselle ostajalle. Myöhemmin varastotiloista muokattiin ravintola. Vanha hissi oli jonkin aikaa rekvisiittana, kunnes se purettiin.

Toimitilavälittäjä ja yrittäjä Antti Soivio osti makasiinin loppuvuodesta 2000.

– Etsimme merenrantatonttia, johon olisimme rakentaneet omakotitalon. Tämä rakennus kuitenkin lumosi meidät, Soivio kertoo.

Rakennus oli Soivion mukaan ”hirveässä kunnossa”. Ylimmissä kerroksissa ei ollut edes kunnollisia ikkunoita. Kaikki paikat olivat täynnä ryönää ja roskaa. Rakennus oli kylmä kuin mikä. Alkuperäisestä makasiinista oli kuitenkin jäljellä hienot tiiliseinät ja hirsikatot. Ja hissi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Soivioiden keittiö on rakennettu vanhan hissikuilun kohdalle. Hissin aukon paikka näkyy hieman muita vaaleampina kattohirsinä. Kuva: Outi Paappanen Outi Paappanen

Paahtimolle varattiin tilat kahdesta ensimmäisestä kerroksesta. Kolmannessa on Soivion kiinteistövälitystoimisto sekä kodin alakerta. Hissikuilun paikalla on nyt Soivioiden keittiö.

– Hissin aukon ympärillä oli vain jonkinlainen lautakehikko aitana. Se oli vähän hurjan oloinen, Soivio kertoo.

Tarkkasilmäinen voi nähdä jo pohjakerroksessa, missä hissi on aikanaan sijainnut.

– Tuossa nurkassa se oli, Soivio viittoo Paahtimon seinustalle ulko-oven viereen. Kattohirret ovat siltä kohtaa uudemmat, aavistuksen muita vaaleammat.

Hissin hienolla rautakaarella varustettu kori on viety muualle säilytykseen.

– Olemme muutamaan kertaan miettineet, löytyisikö sille täältä jotain käyttöä. Ihan mihin tahansa sitä ei nosteta, kori painaa ainakin 200 kiloa, Soivio kertoo.

Ylimmästä kerroksesta löytyi myös hissin koneisto.

– Se oli kuitenkin selvästi uudempaa aikakautta, joten se meni kierrätykseen.

Sen sijaan hissin lähes 120 vuotta vanhat voimansiirtopyörät ovat yhä tallella ylimmässä kerroksessa, muistona menneestä Soivioiden olohuoneen katossa. Hissiin liittyviä ulkoseinän rakenteita käytettiin hyväksi muun muassa silloin, kun ruokapöytä, sänky ja jääkaappi nostettiin ikkunan kautta sisälle Soivioiden kotiin.

– Se oli sellainen urakka, että jos tämä rakennus joskus myydään, niin uusi omistaja saa ostaa ne myös, Antti Soivio nauraa.

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.