Tietokone voi tunnistaa sinut tanssityylistäsi, paljastaa tutkimus – metallimusiikki hämmensi konetta

Tanssityylimme on lähes sama musiikinlajista riippumatta. Viena Kytöjoki / LEHTIKUVA

STT

Tietokone voi tunnistaa ihmisen tanssityylin perusteella, selviää Jyväskylän yliopistolla tehdystä tutkimuksesta. Monitieteisen musiikintutkimuksen keskuksen tutkijoiden mukaan tanssityylimme on lähes sama musiikinlajista riippumatta.

Jyväskylän yliopiston tiedotteen mukaan tutkijoiden alkuperäinen ajatus oli selvittää, voiko koneoppimisen avulla tunnistaa ihmisen tanssiman musiikkityylin. Tutkijaryhmä käytti liikkeenkaappausteknologiaa selvittääkseen musiikin vaikutuksia ja niiden syitä.

73 koehenkilön liikkeitä mitattiin kahdeksan musiikkityylin kappaleiden tahdissa, ja koehenkilöitä ohjeistettiin liikkumaan musiikin tahdissa "siten kuin heistä tuntuu luonnolliselta".

Tietokone tunnisti oikean musiikkilajin vain 30 prosentin tarkkuudella, kun taas tanssijan tietokone tunnisti oikein 94 prosentissa tapauksista. Satunnaisarvauksella tunnistustarkkuus olisi tutkijoiden mukaan alle kaksi prosenttia.

– Emme itse asiassa odottaneet tätä tulosta, koska tutkimuksen kohde oli toisenlainen. Alkuperäinen ideamme oli selvittää, voidaanko koneoppimisen avulla tunnistaa, mitä musiikkityyliä koehenkilöt tanssivat, kertoo tutkija Emily Carlson tiedotteessa.

Tutkimuksen koneoppimisosuudesta vastannut Pasi Saari pitää tanssityyliä eräänlaisena sormenjälkenä.

– Kullakin meistä on omaleimaiset liikekuviot, jotka säilyvät jokseenkin samoina riippumatta siitä, minkälainen musiikki soi, hän sanoo tiedotteessa.

Vaikka tietokonemalli ei ollut erityisen taitava tunnistamaan musiikkityylejä, tyylilaji vaikuttaa tanssijoiden liikkeeseen. Tanssija oli vaikeampi tunnistaa silloin, kun tanssittavana oli metallimusiikkia.

– Metallimusiikkiin liitetään usein tietynlaisia liikekuvioita, kuten esimerkiksi moshaus (headbanging). Metallimusiikki todennäköisesti synnytti tanssijoissa samankaltaista liikehdintää, minkä takia heitä oli vaikeampi erottaa toisistaan, Carlson toteaa.

Yliopiston tiedotteessa todetaan tutkijoiden huomanneen, että tanssityyli viestii esimerkiksi tanssijan neuroottisuudesta, empaattisuudesta tai ekstroverttiudesta. Professori Petri Toiviainen kertoo STT:lle, että aiheesta on myös julkaistu tutkimustuloksia. Ryhmä selvitti ensin kyselykaavakkeella persoonallisuusprofiileja, minkä jälkeen se analysoi tanssiliikkeitä suhteessa persoonallisuuspiirteisiin.

– Esimerkiksi neuroottiset eivät liiku niin paljon ja liikuttavat päätään ja käsiään vähemmän tanssitilanteessa. Ekstrovertit liikkuvat selkeästi enemmän kuin introvertit, Toiviainen kuvailee.

Tiedotteen mukaan tutkijaryhmä ei ole erityisen kiinnostunut tanssintunnistusteknologian mahdollisuuksista esimerkiksi valvontasovelluksissa. Carlsonin mukaan heitä kiinnostavat nyt esimerkiksi kulttuurien väliset erot tanssikuvioissa sekä se, voivatko ihmiset tunnistaa henkilöitä tanssityylin perusteella yhtä hyvin kuin tietokone.

Myös Toiviainen painottaa, että kyse on perustutkimuksesta, jolla pyritään ymmärtämään kehollisuuden osuutta musiikissa, eli käytännön sovellusten miettiminen on "pitkissä kantimissa". Yksi vaihtoehto hänen mukaansa voisi olla tutkimuksen hyödyntäminen musiikki- ja tanssiterapiassa. Kehonkieli voisi osaltaan toimia osoituksena vaikkapa masennuspotilaan terapiaprosessin etenemisestä.

Toiviainen muistuttaa, että tanssi on hyödyksi kaikille, oli tanssijalla diagnoosia tai ei.

– Se on aktiviteettimuoto, jossa yhdistyvät musiikki ja liikunta. Se on hyvä asia kaiken kaikkiaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut