Juutalaisten maailmankongressi kritisoi kansanedustaja Anna Kontulan Gaza-protestia

Anna Kontula. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Juutalaisten maailmankongressi kritisoi kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) pyrkimystä tunkeutua Gazaan ja järjestää siellä protesti.

Kongressi moittii Kontulaa siitä, että tämä on kritisoinut vain Israelia Gazan saarrosta, ottamatta huomioon Egyptin roolia Gazassa. Kongressin mukaan kaksoisstandardit Israelia vastaan ovat antisemitismin ilmaisu.

Juutalaisten maailmankongressi on kansainvälinen järjestö, joka ajaa juutalaisten yhteisöjen ja järjestöjen asioita.

Myös Helsingin juutalainen seurakunta on kritisoinut Facebook-kirjoituksessaan Kontulan toimia.

– Kritisoimalla ainoastaan Israelin saartoa Gazasta, ja olemalla kohdistamatta mitään kritiikkiä tai toimenpiteitä Egyptin vastaavaan saartoon, on kyseinen kansanedustaja International Holocaust Remembrance Associationin (IHRA) määritelmän mukaan melko todennäköisesti syyllistynyt antisemitismiin, seurakunta kirjoittaa.

Seurakunnan mukaan myös Euroopan parlamentti on hyväksynyt tämän määritelmän.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa vuodesta 2007. Israelin mukaan saarto on tarkoitettu estämään lännessä terroristijärjestönä pidetyn Hamasin toimintaa. Saarron myötä esimerkiksi Gazaan vietävien aseiden ja elintarvikkeiden määrää kontrolloidaan.

YK:n mukaan Gazan saarto on "kansainvälisen oikeuden loukkaus". Sen on katsottu rankaisevan ennen kaikkea alueen siviilejä.

YK:n mukaan noin miljoona ihmistä alueella tarvitsee saarron vuoksi välitöntä ruoka-apua selvitäkseen. Maailmanpankin mukaan saarto on taas ajanut Gazan talouden erittäin huonoon tilaan.

Israelin poliisi otti Kontulan kiinni maanantaina kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Hänet vapautettiin 10 tunnin jälkeen.

Kontula kertoi aiemmin STT:lle, että hän halusi protestillaan kiinnittää huomiota Gazan vaikeaan tilanteeseen.

– Olin matkalla demonstraatioon, jossa tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan protestoidakseni siellä humanitaarisen kriisin aiheuttanutta saartoa vastaan, Kontula kertoi STT:lle tiistaina. Hän sanoi halunneensa myös protestoida Suomen asekauppaa Israelin kanssa.

Suomi on myös lähivuosina tehnyt asehankintoja Israelista.

Vuonna 2012 Suomi päätti hankkia maavoimille Orbiter II -minitiedustelulennokkeja israelilaiselta Aeronautics Ltd:ltä. Vuonna 2018 Suomi kertoi hankkivansa Merivoimille israelilaisen Gabriel-ohjusjärjestelmän. Sillä on tarkoitus varustaa Merivoimien nykyiset Hamina-luokan alukset ja tulevat monitoimikorvetit eli Laivue 2020. Lisäksi Gabriel-ohjuksia asennetaan maalle ajoneuvoalustoille.

Hankintoja on tehty myös tämän hallituskauden aikana. Viime kuussa Puolustusvoimat kertoi hankkivansa Israelilta ampumatarvikkeita Leopard 2 -taistelupanssarivaunuun Puolustusvoimien mukaan ampumatarvike käytti sille vaaditut vaatimukset parhaiten kansainvälisessä kilpailutuksessa.

Kontula kertoi aiemmin lähettämässään tiedotteessa, että mikään ei viittaa siihen, että asekauppa Israeliin olisi hiljentymässä.

Kontulan puolue vasemmistoliitto istuu hallituksessa. Kun STT kysyi Kontulalta tiistaina, miksi hallitus ei ole keskeyttänyt asekauppaa Israelin kanssa, tämä vastasi, että vasemmistoliitossa tuskin kukaan vastustaisi asiaa.

Epätavallisia vaikuttamiskeinojaan Kontula puolusti asian tärkeydellä.

– On asioita, joissa maailman huomio on niin paljon muualla, että tavanomaiset, poliitikonkaan käytössä olevat keinot eivät riitä niiden agendalle nostamiseen ja joissa kysymys on niin tärkeästä asiasta, että huomion vaatiminen on perusteltua.

--

Juttua on korjattu klo 16.17: Vaihdettu oikea linkki juttuun ennen väliotsikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.