Näyttelijä Alma Pöysti nousee legendaarisen Tove Janssonin rooliin uutuuselokuvassa

Alma Pöysti. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Näyttelijä Alma Pöysti esittää taiteilija Tove Janssonista kertovan Tove-elokuvan pääosaa. Ohjaaja Zaida Bergrothin elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

Kyseessä on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa. Teatteriohjaaja Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney.

Tove-elokuva sijoittuu 1940–50-lukujen taitteen "graafiseen, jazzintäyteiseen" Helsinkiin. Jansson oli tuolloin 30–40-vuotias. Ohjaaja Bergrothin mukaan tuohon aikaan Janssonin elämässä tapahtui paljon, myös sellaista jota hän tai suuri yleisö ei välttämättä edes tiennyt.

Bergroth arvelee, että yleisölle tulee olemaan hyvin mielenkiintoista tutustua nuorempaan Janssoniin, joka ei ole kuitenkaan enää nuoren nuori.

– Vaikka kyseessä on aikuinen ihminen, hänen elämässään tapahtui mullistavia asioita ensimmäistä kertaa. Etenkin identiteettiin liittyvät asiat kiinnostavat minua kovasti.

Bergrothin mukaan erityisen kiinnostavaa on ristiveto, jota Jansson koki kunnianhimoisena nuorena taidemaalarina. Janssonin päämäärä oli nimenomaan tulla mahdollisimman hyväksi taidemaalariksi, mutta hänet tunnettaan parhaiten muumi-hahmoistaan.

– Tietenkin tuohon aikaan hänellä oli myös erittäin kiinnostava suhde Vivica Bandlerin kanssa, ohjaaja sanoo.

Janssonin kumppaneista ehkä tunnetuin oli taidegraafikko Tuulikki Pietilä. Pietilä ja Jansson tapasivat vuonna 1955, ja heidän suhteensa kesti heidän elämänsä loppuun asti. Myös Pietilä nähdään elokuvassa.

– Hänellä on oma erittäin olennainen osa tässä tarinassa, Bergroth sanoo, mutta ei paljasta sen enempää.

Pietilää näyttelee Joanna Haartti.

Elokuva on ruotsinkielinen ja se kuvataan filmille.

Elokuvan tuottaja Andrea Reuter kertoo, että elokuva tehdään Suomi-Ruotsi-yhteistyönä, ja se on suurin ruotsiksi tehty elokuva Suomessa.

– Olen todella ylpeä ja iloinen, että olen mukana projektissa, hän sanoo.

Pöysti sanoo, että häneltä "meni vähän jalat alta", kun hän kuuli, että hänet oli valittu Janssonin rooliin. Uutisen jälkeen Pöysti osti kukkia, pyöräili hautausmaalle ja vei kukkia Tove Janssonin ja isoäitinsä haudalle.

– Sitten ostin samppanjaa ja olen ollut siitä asti onnellinen, Pöysti sanoo.

Pöysti kuvailee Janssonin olleen monilahjakas ja rohkea, mutta samalla Janssonilla oli ongelmia itsetunnon kanssa.

– Hän oli hirveän utelias ja avoin elämälle. Jos mietin vapaata ihmistä, niin Tove (Jansson) on aina ollut siitä sellainen esikuva. Hän on kulkenut omia teitään, uskaltanut etsiä ja mennä tuntemattomiin paikkoihin.

– Hän on esikuva monessa mielessä sekä taiteellisesti että elämässä.

Pöysti kuvailee, että Janssonilla oli pasifistinen elämänkatsomus ja hän oli äärimmäisen lämmin, mutta samalla myös äärimmäisen itsekriittinen.

Alma Pöysti on aiemmin näytellyt muun muassa Vuosaari ja Pahan kukat -elokuvissa.

Janssonin luoma muumimaailma on jo entuudestaan tuttu Pöystille aiemmista rooleista. Hän on toiminut ääninäyttelijänä vuonna 2014 valmistuneessa suomalaisranskalaisessa Muumit Rivieralla -elokuvassa. Hän toimi elokuvassa Niiskuneidin äänenä.

Pöystin isoisä, edesmennyt näyttelijä Lasse Pöysti taas on esittänyt Muumipeikkoa niin teatterissa kuin televisiossa.

Teatteriohjaaja ja teatterinjohtaja Bandlerin roolissa nähtävän Krista Kososen mukaan Bandler oli monellakin tavalla valtavan mielenkiintoinen ihminen. Kosonen on lukenut Bandlerista kertovia kirjoja ja tavannut häntä tunteneita ihmisiä. Kososen mukaan kaikilla tapaamillaan Bandlerin tunteneilla ihmisillä on Bandlerista vahvoja mielipiteitä ja lukuisia tarinoita.

Kosonen kuvailee Bandlerin olleen varsin eroottinen ja sensuelli henkilö, jolla oli paljon rakkauksia elämässään.

– Mutta hänellä oli kauhean paljon muutakin elämää. Ihmisenä täytyy olla tietynlainen, että voit tuohon aikaan naisena olla teatterinjohtaja sekä Suomessa että Ruotsissa.

Kososen mukaan Bandlerissa oli jotakin ihmeellistä karismaa ja nainen oli uraauurtava.

– Miten sitä sitten näytellään, sitä en tiedä, Kosonen nauraa.

Nuuskamuikkusen esikuvana toiminutta Wirtasta näyttelevä ruotsalainen Roney kuvailee Wirtasta ennen kaikkea sympaattiseksi ja avoimeksi ihmiseksi, josta ihmiset pitivät.

– Hän oli iso persoona, isolla hymyllä, Roney tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.