Ministeri ilmoitti Japanissa ensimmäistä kertaa jäävänsä isyyslomalle

Shinjiro Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle. / TOSHIFUMI KITAMURA AFP / TOSHIFUMI KITAMURA / LEHTIKUVA

toimitus

Japanin ympäristöministeristä Shinjiro Koizumista, 38, tuli keskiviikkona maansa historian ensimmäinen ministeri, joka ilmoitti julkisesti jäävänä isyysvapaalle.

Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle ja tehden mahdollisesti isyysvapaapäivinäänkin etätöitä.

Japanin laki tarjoaisi miehille hyvät mahdollisuudet isyysvapaaseen, mutta niitä ei käytä juuri kukaan. Isyysvapaata saisi vuoden, ja sen jälleenkin pienokaisen kanssa olisi mahdollista olla aina puoli vuotta kerrallaan, jos hoitopaikkaa ei ole tarjolla.

Tilastojen mukaan vain kuusi prosenttia isistä on Japanissa ottanut isyyslomaa. Isyyslomalla olijoistakin yli 70 prosenttia oli poissa töistä alle kaksi viikkoa.

Suurin syy isyysloman hyljeksimiseen on työyhteisön paine ja pilkka kotiin jääviä isiä kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.