Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tiukkana: Hoitajille lisää palkkaa neuvotellen tai taistellen

Millariikka Rytkönen muistuttaa hoitajien alanvaihtamisten olevan työelämän tosiasia, johon on puututtava palkkoja parantamalla. Tehy

Tanja Kuisma

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei näe vaihtoehtoa sille, etteikö hoitajien palkkoihin pitäisi panostaa. Joukkopako toimialan töistä on tosiasia, joka näkyy rekrytointivaikeuksina kaikissa sairaaloissa – ja myös Porvoon sairaalassa.

Työntekijöitä ei löydy, vaikka Suomessa on THL:n vuoden 2014 tietojen mukaan 40 000 hoitoalalle kouluttautunutta ammattilaista muiden alojen töissä.

Heitä ei ole edes yritetty houkutella rahalla takaisin hoitajiksi. Rytkönen muistuttaa, etteivät alanvaihtamiset ole mitään Tehyn propagandaa, vaan työelämän tosiasia.

– Uskallan veikata, että tilanne on vielä karmeampi, jos tästä tehtäisiin uusi selvitys. Sitä ei ole tehty vuoden 2014 jälkeen, jolloin pyöröovi ei ollut niin voimakas.

Häneltä on tentattu jo, onko nyt odotettavissa vuoden 2007 työtaistelussa toteutuneita joukkoirtisanoutumisia.

– Eihän niitä tarvitse, koska ihmiset lähtevät muutenkin ihan omia aikojaan!

Rytkönen ei ymmärrä, miten poliittiset päättäjät ja työnantajat eivät tajua miten yhteiskunnallisesti valtavasta ongelmasta on kyse. Esimerkiksi Uudenmaan ja Helsingin sairaaloiden tilanne on jo kahtena kesänä ollut hyvin kriittinen henkilöstövajeen vuoksi.

– Kaksi vuotta sittenkäytimme työtaistelumuotona ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa. Kolme tuntia ja 45 minuuttia meni, kun Hus nosti kädet ylös. Se oli hiuskarvan varassa, mutta tämä järjestelmä pyörii edelleen täysin hoitajien vuoronvaihtojen ja ylitöiden varassa ja vain pahenee. Kuka tahansa kansalainen voi lukea ylitöiden määristä sairaanhoitopiirien toimintakertomuksista.

Puheenjohtaja tietää varsin hyvin, että suomalaiset kunnat ovat talouskriisissä ja tarvitsevat valtiolta rahaa.

– Ne päätökset tulevat kuitenkin eduskuntatalosta. Eivät päättäjät voi pistää päitään pensaisiin sanoen, etteivät osallistu työmarkkinaneuvotteluihin. Heidän tehtävänsä on miettiä rahoitus, kun olemme saaneet ratkaisun aikaiseksi.

Puheenjohtaja Rytkönen ihmetteleekin, ettei työnantajaa huolestuta asiakasturvallisuus, vaikka se on yksiselitteisesti työnantajan vastuulla.

– Me koetamme kuumeisesti miettiä ratkaisuja ja tehdä työtä yhteistä hyvää varten, että saisimme pelastettua suomalaisen terveydenhuollon ja sosiaali- ja terveysjärjestelmän, mutta Markku Jalosen aika tuntuu menevän Tehyn aloitteiden torppaamiseen.

Tehyn puheenjohtaja pyrkii kaikin voimin sopuratkaisuun. Jos ratkaisua ei synny neuvotellen, järjestöt ovat luonnollisesti varautuneet myös työtaistelutoimiin.

– Minun päätehtäväni on kuitenkin hakea ratkaisua ensisijaisesti neuvotteluteitse. Onhan se jonkunlainen epäonnistuminen, jos neuvottelutulosta ei saada, hän luonnehtii.

Porvoolainen luotsaa joukkojaan kohti tavoitetta, jossa hoitajille haetaan parannusta työoloihin, väliaikaisiksi alunperinkin suunniteltujen kiky-tuntien poistamista ja yleisen palkankorotuksen päälle vielä 1,8 prosentin ylimääräistä palkankorotusta osana pidempiaikaista palkkatasa-arvo-ohjelmaa.

Sopimuksen pitäisi syntyä viimeistään 31. maaliskuuta, koska aprillipäivänä on ensimmäinen sopimukseton päivä.

Pääneuvottelussa ovat kolmen työntekijäpuolen neuvottelujärjestön kanssa KT Kuntatyönantajien Markku Jalonen Noin 420 000 ammattilaista edustavat Tehyn, Superin, Suomen Palomiesliitto SPAL:n, JHL:n, Jytyn lisäksi akavalaisia jäsenliittoja edustava JUKO.

Kunta-alan työmarkkinajärjestöjen mediasodankäynti on alkanut, kun KT ilmoitti rahojen loppuneen.

Millariikka Rytkönen kyseenalaistaa kansan pelottelun ja väitteet, että julkinen ala vie kansantalouden turmioon.

– Näen tämän Jalosen pelinavauksena ja tapana suhtautua sote-menoihin. Minulla on jäänyt sairaalamaailmasta kuitenkin tapa katsoa maailmaa faktapohjaisesti. Ei sen perusteella mikään talous ole romahtamassa. Tavallisen kansalaisen korvaan luvut kuulostavat kovalta, mutta ne on suhteutettava kokonaisuuteen, Rytkönen huomauttaa.

– Suomi on 14. sijalla OECD-maiden vertailussa ja käyttää häpeällisen vähän rahaa terveysmenoihin: 9,2 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun esimerkiksi Ruotsi ja Saksa käyttävät kaksi prosenttia enemmän.

Millariikka Rytkönen tulee kevättalvella olemaan erityisen paljon esillä mediassa ja some-keskusteluissa.

– Kyllä tässä nahka parkkiintuu, mutta ei tätä työtä voisi liian herkkä ihminen tehdä. Somekommentteja luen kun ehdin tietääkseni, mitä jäsenet ajattelevat.

Rytkönen on liikuttunut siitä, miten ihmiset pysäyttelevät häntä kaduilla ja haluavat sanoa jotain.

– Minua pysäytetään eri puolilla Helsingissäkin ja toivotellaan tsemppiä. Ne ovat hetken kohtaamisia, jotka kertovat että hoitajien asia on ihmisille tärkeä. Jotta ei tulisi liian ruusuista kuvaa, niin toisenlaisiakin mielipiteitä on. Tehy on kuitenkin ammattiliitto, jonka viestit ja taustatyö perustuu faktoihin.

Porvoolaisen kalenteri on aina täynnä, mutta kotonaan liittojohtaja sanoo olevansa tavallinen äiti ja ja puoliso.

– Likaset sukat ja astiat on hoidettava kuten kenen tahansa, koira lenkitettävä ja unohtunut maitopurkki haettava kaupasta.

Tarkennettu 15.1. kello 8.32 Jukon jäsenmääritelmää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut