Runeberg-palkinto: "Vahva vuosi kaunokirjallisesti"

Aki Salmela, Meiju Niskala, Maija Muinonen, Laura Laakso, Malin Kivelä ja Ralf Andtbacka osallistuivat ehdokkaiden julkistustilaisuuteen torstaina Runebergin kodissa. Antti Salminen ja Pirkko Saisio eivät päässeet paikalle. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Kirjallisuuden Runeberg-palkintoa tavoittelee jälleen kahdeksan kirjailijaa. Finalistit julkistettiin torstaina Runebergin kodissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Kärkikahdeksikossa on tänä vuonna poikkeuksellisen monimuotoisia teoksia. Ehdokkaista kaksi edustaa ruotsinkielistä kirjallisuutta.

– Raskas urakka, mutta superkiinnostava. Tämä on ollut hyvin, hyvin vahva vuosi kaunokirjallisesti ja myös esikoisvuotena erinomainen, valitsijaraadin puheenjohtaja, kirjailija Sinikka Vuola sanoo.

Finalistit valikoituivat, kun alkuperäistä joukkoa oli karsittu jo reippaasti.

– Luimme kärjen kirjat toiseen kertaan, toisiaan vastaan. Se oli erilaista lukemista ja tämä joukko nousi lopulta helposti. Olimme todella yksimielisiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olin tällaisessa raadissa, joten odotin tehtävää vaikeammaksi, kriitikko Marissa Mehr kertoo.

Vaasalainen Ralf Andtbacka on jo Runeberg-konkari. Hän on ollut ehdokkaana myös 1999 ja 2011. Tämän vuoden Potsdamer Platz -teosta raati kuvaili ekspansiivisen minimalistiseksi hybriditeokseksi, joka pitää lukijan herkeämättä otteessaan ja tekee vaikutuksen lukemattomilla tulkintamahdollisuuksillaan.

– Kirjoittamisessa minua kiehtoo nimen omaan kieli ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Kielessä on jotain jännää ja mystistä. Se, mitä sanoilla voi saada aikaan, on loputonta. Haluan löytää aina myös kielellisesti jotain uutta kirjoihini. On mukava olla täällä taas. On kunnia olla toistuvasti tällaisessa joukossa. Ehkä se osoittaa jotain, Andtbacka iloitsee.

Esikoisteoksillaan ehdokkuuden saivat tänä vuonna Meiju Niskala kaunokirjallisella Sata kirjettä kuolleelle äidille -teoksellaan ja Laura Laakso kollaasiromaanillaan Mrs. Milkyway, joka oli raadin mukaan kuin tekstilaboratorio.

– Tällä kirjalla on tosi pitkät kantimet. Olen kirjoittanut tätä neljännesvuosisadan! Oli vaikeaa löytää kustantaja, kun teksti on hieman kokeellisempaa. Olen monta kertaa meinannut antaa näiden taidehommien antaa olla. Olen onnistunut usein kalkkiviivoille asti, mutta viimeinen ovien aukeaminen on jäänyt puuttumaan. Lopulta kirja syntyi nopeasti, kun vihdoin sain sille vihreää valoa ja nyt sainkin aivan lentävän lähdön. On upeaa olla täällä isojen kirjailijoiden joukossa, Laakso sanoo.

Monipuolinen ehdokaskattaus pitää tänä vuonna sisällään tunteiden vuoristoradan. Malin Kivelän fyysinen tarina Hjärtat piirtää trauman kehollisena ja sielullisena kokemuksena. Maija Muinosen Sexdeathbabies liikkuu kuoleman läheisyydessä ja käsittelee kauheita ja tuskallisia kokemuksia, testaa ja venyttää ilmaisun rajoja. Pirkko Saision tekstikokoelma Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä etenee pohtien ja luonnostellen, sen lauseet ovat raadin mukaan jopa viiltävän osuvia. Antti Salmisen fiktiivinen dokumenttikokoelma Mir puolestaan aktivoi lukijaa yhdistämällä ansiokkaasti filosofisen ja humoristisen lähestymistavan.

Kirjallisuushenkisten leivosten siivittämä juhlava tilaisuus kuhisi kulttuuriväkeä ja kustantajia. Kukkakimppuja tai halauksia ei säästelty.

Helsinkiläinen runoilija ja suomentaja Aki Salmela viihtyi Runebergin kodin miljöössä mainiosti.

– Tämän tyyppinen huomio ei ole minulle lainkaan luontaista, mutta täällä on mukavaa. On kunnia olla ehdokkaana tällaisessa joukossa. Se minua kyllä hieman hävettää, etten ole ennen käynyt Runebergin kodissa, vaikka Porvoossa olen käynyt useinkin. Tänne pitää tulla oikein ajan kanssa, Salmela sanoo.

Salmelan seuraava teos on jo tekeillä. Oikeastaan useampikin.

– Työstän monia teoksia yhtä aikaa ja samalla teen käännöstöitä. En ajattele erityisesti kirjoittavani runoa vaan kirjallisuutta. On hyvä kysymys, missä määrin kokoelmani enää on runoa, se on muodoltaan paikoin täyttä proosaa, eräänlaista rajankäyntiä eri lajityyppien välillä, hän pohtii.

Salmelan Eläimen varjon lukeminen oli raadille meditatiivinen kokemus, jossa raadin jäsenet saattoivat vain ihailla älykkäiden ja herkullisten runojen sanatarkkuutta.

Nyt julkistetuista kahdeksasta kirjailijasta voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen ja FT, kirjallisuudentutkija Veli-Matti Pynttäri

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2020.

Vuoden 2019 kirjallisuuden

Andtbacka Ralf: Potsdamer Platz. Runo. (Förlaget)

Kivelä Malin: Hjärtat/Sydän (Förlaget/Teos, suom. Laura Jänisniemi)

Laakso Laura: Mrs. Milkyway (Aviador)

Muinonen Maija: sexdeathbabies (Teos)

Niskala Meiju: Sata kirjettä kuolleelle äidille (WSOY)

Saisio Pirkko: Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (Siltala)

Salmela Aki: Eläimen varjo (Tammi)

Salminen Antti: Mir (Poesia)

Palkinto jaetaan vuosittain Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Palkintosumma on 10 000 euroa. Sen maksavat puoliksi Uusimaa-lehti ja Porvoon kaupunki.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 5. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 8. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät
 15. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.