Odotus päättyy vihdoin! Uusi kirjastoauto on tilattu – moneen muuntuva auto taipuu niin tapahtumien näyttämöksi kuin opetustilaksikin

Malin Hollmén iloitsee uudesta kirjastoautosta. Uusi auto muuntuu moneen tarpeeseen, kirjasto voi osallistua sen kanssa esimerkiksi monenlaisiin tapahtumiin. Aada Hotti

Inka Töyrylä

Porvoon kirjastolle on tilattu uusi, tulevaisuuden muutostarpeisiin taipuva kirjastoauto. Hankintasopimus on allekirjoitettu ja auton valmistus aloitettu. Samalla päättyi vuosien epätietoisuus ja odotus. Nykyinen kirjastoautokin on tullut tiensä päähän jo kauan sitten.

– Saamme uuden auton viimeistään ensi elokuussa. Se on hyvä aika. Kirjastoauto alkaa kulkea koulureiteillä perinteisesti syyskuussa, sitä ennen ehdimme järjestää erilaisia tapahtumia ja tempauksia, jotta uusi auto tulee tutuksi asiakkaille, kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén iloitsee.

Uusi auto maksaa 412 000 euroa, mikä on 22 000 euroa yli varatun määrärahan. Ylitys päätettiin kattaa sivistystoimen muista tänä vuonna säästyneistä investoinneista.

Uudessa kirjastoautossa toteutuvat toiveet, joita on vuosien varrella kysytty asiakkailta.

– Siitä tulee muunneltava, digitaalinen, kevyt, valoisa, värikäs, Hollmén kertoo.

Kirjat ja lukeminen ovat suuressa roolissa jatkossakin, mutta auto taipuu monenlaiseen käyttöön.

– Takaosaan tulee koroke, jota voi käyttää näyttämönä tai katsomona. Valkokangas ja projektori mahdollistavat monenlaisen käytön ja autossa on pieni sohva sekä istuintyynyjä. Kirjastoauto voi toimia myös tapahtumabussina. Täällä voi järjestää vaikka nukketeatteriesityksiä ja teemapäiviä, Hollmén kuvailee.

Muunneltavuuden vuoksi mukana kulkevien kirjojen määrä vähenee hieman nykyisestä. Asiakkailla on kuitenkin käytössään koko Porvoon kaupunginkirjaston kokoelma.

– Sieltä voi tilata mitä tahansa ja useimmat kirjastoauton asiakkaista käyttävätkin tätä mahdollisuutta hyvin paljon.

Kirjahyllyistä osa korvataan vaihdettavilla kärryillä. Auto voidaan lastata tarpeen mukaan vaikkapa juuri tietylle ryhmälle kohdennetulla aineistolla. Jonoja vältetään lainausautomaatilla.

– Voimme osallistua esimerkiksi liikunta- tai nuorisotapahtumiin ja räätälöidä auton aina kutakin tilaisuutta varten sopivaksi.

Myös sosiaali- ja terveyspuolen kanssa on käyty alustavia keskusteluja mahdollisesta yhteistyöstä. Väliseinän ansiosta ohjaamoa voidaan käyttää erillistilana, mikä mahdollistaisi esimerkiksi rokotustapahtumat.

Porvoon kirjastoauto palvelee kahdesti kuussa myös sipoolaisia.

– Omaa aikatauluamme tehostamalla voimme jatkossa myydä palvelua enemmänkin. Muutama naapurikunta on ollut kiinnostunut myös yhteisistä teemaviikoista tai muista tempauksista, Hollmén kertoo.

Kirjastoauton tuleva ulkoasu on vielä yllätys kirjastoväelle itselleenkin.

– Olemme tehneet sopimuksen kolmen paikallisen taiteilijan kanssa. Jenni Tuominen, Ylva Holländer ja Nelli Nio tekevät kukin yhdestä kolmeen idealuonnosta, miltä kirjastoauto voisi näyttää. Taideasiantuntijoista, kirjaston edustajista ja eri ikäisistä asiakkaista koottava raati valitsee niistä voittajan vuodenvaihteen jälkeen, Malin Hollmén kertoo.

– Odotukset ovat korkealla.

Tekniikka on uusinta uutta.

– Auton alusta tulee Volvolta ja se tehdään Ruotsissa. Muuten auto tehdään kokonaan kotimaassa, sen valmistaja on Kiitokori Oy, jolla on tehdas Kausalassa Iitin kunnassa. Olemme käyneet tutustumassa tehtaaseen ja nähneet vastaavia autoja, Hollmén kertoo.

Linja-autoalustaisen kirjastoauton polttoaineena käytetään kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettua Neste MY-biodieseliä ja auto on varustettu aurinkosähköjärjestelmällä.

– Asiakkaiden näkökulmasta olen erityisen iloinen invanostimesta, mikä tekee autosta esteettömän, sekä ilmastoinnista, mikä parantaa sekä asiakkaiden että henkilökunnan mukavuutta huomattavasti. Nykyinen auto on kesällä kuuma ja talvella jääkylmä, kun moottori on sammutettuna, Hollmén sanoo.

Muunneltavuudestaan huolimatta kirjastoauton päätehtävä on jatkossakin edistää lukemista ja lukuintoa siellä, missä on pitkä matka kirjastoon.

– Koulut, päiväkodit ja lapsiperheet ovat merkittävä kohderyhmä. Kirjastolaki velvoittaa edistämään väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen, lukemiseen ja kulttuuriin. Porvoo ulottuu laajalle. Auto on välttämätön, jotta palvelumme voi tavoittaa jokaisen. Vaikka maailma muuttuu ja digitaaliset palvelut lisääntyvät, tarvitaan autoa vielä 20 vuoden päästäkin eikä lukeminen lopu silloinkaan, Hollmén sanoo.

Nykyinen kirjastoauto puksuttaa reitillään uuden auton saapumiseen saakka, jos vain suinkin pysyy kasassa.

– Sillä on 23 vuotta ikää ja huoltokulut ovat sen mukaiset. Se on aina välillä ollut poissa käytöstä korjaustöiden vuoksi, mikä ymmärrettävästi on harmittanut asiakkaita.

Romuksi se ei kuitenkaan ole vielä päätymässä.

– Se myydään, todennäköisesti huutokaupalla. Vanhoja kirjastoautoista on tehty esimerkiksi keikkabusseja, kahviloita tai vaikkapa nakkikioskeja, Hollmén kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.