AKT-pomon ja naapurin rajariitaa ei sovitella – Viitisen vuotta sitten rakennetun muurin kohtalo näyttää ratkeavan vasta oikeussaleissa

Peippolalainen Jari Sirén on juuri nostattanut kuvauskopterinsa ilmaan tallentaakseen dokumentteja oman ja naapurinsa tontin rajan mittauksesta. On tiistaiaamu ja kaupungin kartoittajat lupaavat tuloksia lähipäivinä. Mittauksen päätarkoitus on osoittaa, että 12-metrinen noin viisi vuotta sitten rakennettu betonimuuri on kiistatta Sirénin tontilla.

– En ole ikinä hyväksynyt tällaisen muurin rakentamista oman tonttini puolelle, Sirén toteaa.

Sirén toivoo, että kaupungin mittaustuloksella vältetään huomattavasti kalliimpi Maanmittauslaitokselta tilattava toimenpide kiinteistöjen rajankäynnissä.

Sirénin ja hänen naapurinsa, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n puheenjohtajan ja Porvoon kaupunginvaltuutetun Marko Piiraisen (sd.) keskinäiset välit muistuttavat Aku Ankan ja Teppo Tulpun vastaavia. Piiraisen viisi vuotta sitten käynnistämästä muuriprojektista alkanut riita on viimeisen vuoden–puolentoista aikana siirtynyt oikeusasteisiin.

Piirainen ei kiistä, että muuri on Sirénin puolella, vaan on todennut oikeudessa, että sen paikka on aikanaan hyväksytty yhteistuumin. Muurin alkuperäisenä tarkoituksena oli estää vesien valuminen Piiraisten rinnetontilta Sirénin puolella.

Sirénin mukaan muurin päälle olisi lisäksi pitänyt rakentaa aita, jota ei koskaan ole rakennettu. Asiasta oli sovittu tekstiviestein, joita hänellä ei ole enää tallella.

Muurin rakentamiselle ei tarvittu toimenpidelupaa, linjasi kaupungin johtava rakennustarkastaja Henning Johansson 2016.

Sirén on nostanut kanteen Piiraista vastaan viime marraskuussa ja Piirainen Siréniä vastaan helmikuussa. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on aloittanut riitajuttujen käsittelyn ja yhteinen suullinen valmisteluistunto on sovittu tammikuulle 2020.

Sirén vaatii Piiraista purkamaan tontillaan olevan muurin, palauttamaan alueen ennalleen ja rakentamaan uuden muurin kiinteistöjen väliselle rajalle.

Piiraisen vaatimuslista on pidempi. Hän vaatii Siréniä maksamaan loppuosan aikanaan sovitun muuriurakan hinnasta 1 630,59 euroa, korvaamaan tuija-aidan, koira-aidan ja nurmikon turmelemisesta aiheutuneet vahingot 2 808,14 euroa ja ennallistamaan Piiraisen puolelle viime vuonna kaivetun oja-alueen.

Naapurien välit kärjistyivät syyskuussa 2018, jolloin osapuolet ovat kaivaneet rajalla ja täyttäneet kaivantoa vuorotellen useita kertoja ja poliisi on kutsuttu paikalle ainakin kaksi kertaa.

Sirén kertoo verenpaineensa kohoavan joka kerta kun katsoo Piiraisen rakentamaa muuria. Hän kiistää luvanneensa maksaa muurista enemmän kuin 20 prosentin osuuden, jonka on maksanut. Piiraisen korvausvaatimuksia hän ei ymmärrä ensinkään.

– Tuija-aita on aivan kunnossa, hän osoittaa.

Sirén pelkää, että oikeusprosessi voi kestää valituksineen vielä viisikin vuotta ja tulla osapuolille hyvin kalliiksi, mutta riidan sopimista hän ei pidä mahdollisena.

Marko Piirainen ei tiistaina kommentoinut riita-asiaa Uusimaalle.

Rajariita on luonnollisesti heijastunut myös naapureiden henkilökohtaisiin suhteisiin. Piirainen haki viime talvena Sirénille lähestymiskieltoa koko perhettään koskien. Sitä ei kuitenkaan langetettu Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden eikä Helsingin hovioikeuden toimesta, koska Sirénin viestejä Piiraiselle ei katsottu uhkaaviksi.

Sirénin mielestä hänen pelottavuudestaan kertoo parhaiten se, että Piiraisten trampoliini ja kasvihuone sijaitsevat aivan tontin rajan vieressä.

Lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut