"Naiset laittavat rahansa lasten vaatteisiin ja miehet ostavat itselleen osakkeita" – Miesten salkuissa 80 prosenttia osakevarallisuudesta

Vuoden sijoittajaksi valittu Julia Thurén rohkaisee naisia osakeostoksille. Kaisu Jouppi

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Marimekko, Stockmann ja Elisa ovat ainoat pörssiosakkeet, joiden omistajina on enemmän naisia kuin miehiä.

Varsinkin Marimekko on naissijoittajien suosikki. Se on ainoa pörssiyhtiö, jossa naiset ovat enemmistönä sekä lukumääräisesti että omistusosuuden perusteella.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren mukaan käytännön arkikokemus näkyy naisten osakeostoissa.

– Naiset ovat sijoittaneet yrityksiin, joiden tuotteita käyttävät ja jonka toiminnan ymmärtävät ja tuntevat, hän sanoo.

Tiedot käyvät ilmi arvopaperikeskus Euroclear Finlandin syyskuun lopussa päivitetyistä tilastoista, joissa ovat mukana suomalaisten suorat osakesijoitukset.

Tilastoissa ovat mukana julkisen kaupankäynnin kohteena olevat suomalaiset liikkeeseenlaskijat.

Naisenemmistö Stockmannin ja Elisan omistajistossa selittyy Lounasmeren mukaan osittain myös yhtiöiden historialla.

– Stockmann ohjasi aikanaan kanta-asiakkuuden kautta yhtiön omistajaksi. Elisan historia alkaa Helsingin puhelinyhdistyksestä. Lankapuhelinten omistajista tuli myöhemmin pörssiyhtiön omistajia.

Suomessa on hieman yli 800 000 henkilöä, jotka omistavat pörssiosakkeita. Heistä noin kaksi kolmasosaa on miehiä.

Euromääräisesti miesten ja naisten välinen kuilu on suurempi. Suomalaiset kotitaloudet omistavat noin 33 miljardilla eurolla pörssiosakkeita. Koko eurosummasta noin 80 prosenttia on miehillä.

Kiinnostus osakesijoittamista kohtaan on kasvanut 2010-luvulla, mutta sukupuolijakauma on pysynyt lähes muuttumattomana.

– Välillä mietitään, onko järkevää nostaa erikseen sukupuolia esiin, mutta naisilla on selittämätön aliedustus, kun osakkeiden omistamista tarkastellaan eurojen perusteella. Siinä ei ole järkeä, koska ihan samalla tavalla naistenkin kannattaisi varautua tulevaan, vaikkapa eläkepäiviin. Naisethan elävätkin pidempään, Lounasmeri pohtii.

Suomalaisten sijoituskohteista miesvaltaisin on Nitro Games -peliyhtiö, jonka omistajista 95 prosenttia on miehiä. Tukholman pörssiin listautuneella yhtiöllä on kuitenkin vain 58 osakkeenomistajaa.

Miesten suosikkiyhtiöiden kärjessä ovat myös teollisuuden energiansäästöön erikoistunut Enersize ja teollisuusyrityksiin työvoimaa välittävä Enersense. Myös Enersize on Tukholman pörssissä.

Miesten omistusosuudella mitattuna Helsingin pörssin suosituin on peliyhtiö Remedy, jonka osakkeista 98 prosenttia on miesomistajilla.

Lounasmeren mukaan perinteiset stereotypiat näkyvät osakekaupoilla. Naiset sijoittavat suhteessa enemmän kaupan alaan, terveydenhuoltoon ja finanssisektoriin. Miehet ostavat osakkeita teknologia- ja konepajayhtiöistä.

– Usein miehillä on yliedustus esimerkiksi pienissä kasvuyhtiöissä. Karrikoidusti voisi sanoa, että miesten osakesalkuista löytyy enemmän kysymysmerkkejä eli isomman riskin osakkeita.

Lounasmeri uskoo, että varsinkin naisten sijoituspäätöksiä saattaa siirtää halu tuntea osakesijoittaminen perinpohjaisesti ennen ensimmäistäkään ostopäätöstä.

– Ensimmäinen askel on aina hankalin, mutta sitten huomaa, ettei tämä kovin ihmeellistä olekaan. Osakesijoittamiseen voi perehtyä tehdessään, ei tarvitse olla valmis liikkeelle lähtiessään.

Verkkopalvelut ovat tehneet osakesijoittamisesta aiempaa helpompaa ja halvempaa.

– Kahden viime vuoden aikana hinnoittelussa on tapahtunut iso murros, kun kaupankäynti on muuttunut täysin automaattiseksi ja ostot voi tehdä itse tietokoneella. Moni palveluntarjoaja on laskenut merkittävästi palkkiotaan.

Matalat välityspalkkiot mahdollistavat osakesijoittamisen aloittamisen pienelläkin pääomalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.