Talot kertovat: : Kirkonmäellä oli suuri kiviveistämö, kivenlohkareet tuotiin mäelle kiertotietä hevosella

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

Kiviveistämö toimi kirkonmäellä noin 60 vuotta. Nykyisin veistämö sijaitsee Ölstensissä. Kiviveistämö Berglöf Oy:n arkisto

Inka Töyrylä

Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva hautakiviveistämö toimii nyt jo viidennessä polvessa Porvoon Ölstensissä. Moni iäkkäämpi porvoolainen voi kuitenkin vielä muistaa kirkon kupeesta kuuluvan kilkatuksen.

Porvoon kivenveistämö Berglöf oli perustettu jo 1896 ja se toimi muutamia vuosia vaatimattomissa tiloissa eri puolilla kaupunkia. Tarkoitukseen sopivat tilat löytyivät vihdoin kirkonmäeltä 1908.

Tontilla oli ehtinyt olla jo monen moista. Varhaisin säilynyt tieto tontista juontaa vuoteen 1657, mutta nykyinen päärakennuksen rakennutti kodikseen laamanni Anders Orraeus vuonna 1780. Tuolloin valmistuivat myös talli, tunkiosuoja ja navetta. Kymmenen vuotta myöhemmin rakennettiin viereinen aitta- ja asuinrakennus. Tämä osa taloa tuli myöhemmin porvoolaisille hyvin tutuksi, sillä siinä sijaitsi vuodesta 1978 lähtien 40 vuoden ajan legendaarinen ravintola Wanha Laamanni ja nykyisin ravintola Salt.

Vanhan kiviveistämön rakennus ei reilussa sadassa vuodessa ole juurikaan muuttunut ulkoasultaan. Outi Paappanen

Mutta palataanpa ajassa taakse päin. Päärakennus ei ollut mikä tahansa mökki. Talonpoikaissääty kokoontui siellä Porvoon valtiopäivillä 1809.

Reilun sadan vuoden aikana talossa eli laamannin lisäksi muun muassa kelloseppä ja kauppias. Lopulta F.W. Berglöf näki tontilla paljon mahdollisuuksia työstää kiviä ja laajentaa toimintaa.

– Päärakennukseen laitettiin konttori ja isoisoisä asui yläkerrassa. Kiviveistämö ja kaivertamo laitettiin alataloon, siihen, missä on nyt ravintola, veistämöä vuodesta 1969 luotsannut Kimmo Berglöf kertoo.

– Yläpihalla oli louhintapaikka ja varasto.

Hautakivet ovat olleet aina veistämön tärkein tuote, mutta muutakin tehtiin, rakennustöitä myöten. Veistämöllä syntyi talojen kivijalkoja ja rappusia. Yksi Berglöfin taidonnäytteistä oli Näsinmäen hautausmaan kappeli, joka rakennettiin kauppaneuvos Johan Askolinin ja kauppias Oskar Simolinin toimeksiannosta vuonna 1907.

Myöhemmin myös Simolinin hautamuistomerkki sai muotonsa Berglöfin veistämöllä.

– Näsinmäellä on paljon Berglöfin töitä. Aikanaan tehtiin korkeita pystykiviä. Niiden alareunassa voi vielä nähdä tekstin Berglöf Porvoo, Kimmo Berglöf kertoo.

Myös sankarihautojen kivet on veistetty kirkonmäellä.

– Äitini muisteli joskus, miten iso ja raskas työ se oli. Hän oli tekstannut kaikki ne kivet.

Kimmo Berglöfin eno Leif Berglöf muistaa vielä hyvin vanhempia aikoja.

– Kasvoin siellä kivien keskellä. Hautakivien ohella tehtiin muitakin muistomerkkejä. Yksi isoimmista kivistä, mitä veistämöllä veistettiin, on kuninkaallisen kaartirykmentin muistomerkki Borgströmin puistossa. Muistan, kun olin katsomassa sen pystytystä vuonna 1939. Olin seitsemänvuotias, Leif Berglöf kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kiviveistämön työntekijät kokoontuivat ryhmäkuvaan 1900-luvun alkupuolella. Kuva: Kiviveistämö Berglöf Oy:n arkisto Kiviveistämö Berglöf Oy:n arkisto

Kivenlohkareet tuotiin rautatieasemalta kirkonmäelle yksi kerrallaan hevoskyydillä.

– Ne kivet olivat todella isoja. Sillanmäki on niin jyrkkä, että kivien kanssa oli kierrettävä kaukaa Kirkkokadun kautta, Leif Berglöf kertoo.

– Kivi hakattiin käsin sen muotoiseksi, kuin haluttiin. Nykyään tehdään kaikki koneella, leikataan ja hiotaan, Leif Berglöf sanoo.

Ensimmäiset koneet hankittiin hänen syntymänsä aikoihin.

Toiminta laajeni varhain. Isänsä työtä jatkanut – Leifin isä ja Kimmon isoisä – Leonard Berglöf oli investoinut jo 1920-luvulla myös sementtivalukalustoon ja pyöritti sitä veistämön ohella.

– Kaivonrenkaita ja sellaista, myöhemmin salaojia ja viemäreitä, Leif Berglöf kertoo.

Sotien päätyttyä Leonardin pojat ottivat valimon hoitaakseen. Sille rakennettiin uudet tilat Pappilanpellolle. Leif Berglöf jatkoi myös kiviveistämöllä.

Kimmo Berglöf aloitti työt 1960-luvulla.

– Silloin veistämöllä oli maalattia ja yksi suuri sähkömoottori, joka pyöritti kaikkia koneita.

Hän laittoi oman toimiston veistämön yläkertaan.

– Siellä oli yksi uunilla lämmitettävä pieni huone. Kaikki muu, mikä on nyt ravintolan yläkertaa, oli kylmää ullakkotilaa. Siinä huoneessa oli joskus veistämön alkuaikoina asunut kerralla vaikka kuinka monta ihmistä. Isä kertoi niitä juttuja, mutta ovat unohtuneet.

Työskentelytavat kehittyivät vauhdilla. Timanttileikkuri oli uusinta uutta.

Uusia toimitiloja alettiin harkita, kun Leonard Berglöf kuoli vuonna 1969. Veistämö siirrettiin aluksi Pappilanpellolle valimon tiloihin, sittemmin Ölstensiin, jossa sitä luotsaa nyt Kimmo Berglöfin poika Jesse Berglöf.

Vanha kiviveistämö oli uuden edessä. Ritva ja Pekka Hornamo remontoivat rakennuksen ja avasivat siinä Porvoon legendaarisimpiin kuuluneen ravintola Wanhan Laamannin 1978. Wanha Laamanni toimi 40 vuotta ja nyt talon tarinaa jatkaa ravintola Salt.

Ravintola Salt sijaitsee Vanhassa Porvoossa, aivan kirkon kupeessa. Kuva: Outi Paappanen Outi Paappanen

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.