KSOY lupaa korvata metsät täyden arvon mukaan

Kuvituskuva. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Kymenlaakson Sähköverkko pyrkii viemään Askola–Porvoo -välille suunniteltavan voimajohdon linjaukse metsien suojaan ja välttämään peltoja, koska niillä sijaitseva voimajohto näkyy kauas ja pelloilla seisovat pylväät myös haittaavat peltoviljelyä.

– Metsätaloushaitta on suurempi, mutta meille maksettavaksi tulevat korvaukset määrittelee täyden korvauksen periaatteella puolueeton lunastustoimikunta, joten kenenkään maanomistajan varallisuusasema ei muutu, verkko-omaisuuden hallinnan päällikkö Tuomo Hakkarainen toteaa.

Lunastustoimikunnan puheenjohtaja on Maanmittauslaitoksen edustaja ja jäsenet uskottuja miehiä eli luottamustehtävään valittuja maallikkoja.

Johtolinjaksella on 18,7 kilometrin matkalla 85 kiinteistöä ja välittömässä läheisyydessä parisen sataa.

Hakkaraisen mukaan aikanaan tiedossa olevan linjauksen metsäalue koetetaan myydä yhteiskauppana tien viereen toimitettuna, jolloin puusta on mahdollista saada metsäyhtiöltä paras hinta.

– Se tilitetään maanomistajille ja me maksamme korjuukustannukset, Hakkarainen lisää.

Kunhan linjaus on selvillä, linjan rakennuttaja pyytää puun poistosta tarjoukset.

– Viimeisimmät kohteet on hoitanut paikallinen Metsänhoitoyhdistys, koska siellä on muutenkin yhteys maanomistajiin ja he ovat tehneet puukauppavaltakirjat maanomistajien kanssa.

Puuston kaataminen keskenkasvuisena huomioidaan Tuomo Hakkaraisen mukaan maksettavan korvauksen määrittelyssä.

– Maksamme maapohjasta ja taimikkojen menetyksestä kertakaikkisen pinta-alaperusteisen korvauksen huomioiden niiden tuoton, jos ne kasvaisivat elinkaarensa täysikasvuisiksi.

– Viimeisimmissä hankkeissa on maksettu myös virkistysarvon menetyksestä, Hakkarainen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.