Juurakosta vuoden artisti? – Anna Wikstenin etnoyhtyeeltä tulossa pian kolmas albumi

Tammikuisessa Etnogaalassa ratkeaa, tuleeko Juurakosta vuoden artisti. Yhtyeeseen kuuluvat Laura Kaartinen, Minsku Tammela, Anna Wiksten, Eija Kankaanranta ja Kaisa Saarikorpi. Janne Mikkilä

Samu Karvala

Porvoolainen muusikko ja laulaja Anna Wiksten on iloinen yhtyeensä saamasta huomionosoituksesta. Juurakko on Etnogaala 2020 -tapahtumassa ehdolla vuoden artistiksi. Ammattilaisraadit valitsivat palkintoehdokkaat yleisön ehdotusten joukosta.

– Toki se lämmittää, saada tunnustusta oman musiikinlajin isossa tapahtumassa, Wiksten arvioi.

Tammikuussa kolmatta kertaa järjestettävässä gaalassa Juurakon kanssa artistipalkinnosta kisaavat Antti Paalanen ja Jaakko Laitinen & Väärä Raha. Etenkin jälkimmäinen on saavuttanut suosiota etnopiirien ulkopuolellakin.

Juurakon kehutaan yhdistävän suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella.

Juurakon esikoisalbumi Lauluja Kuistilta (2014) sai aikanaan Emma-ehdokkuuden. Viiden naisen muodostama kokoonpano on vakiinnuttanut suosionsa suomalaisilla kansanmusiikkifestivaaleilla.

– Nyt tavoitteena on keikkailla aiempaa enemmän ulkomailla, Wiksten kertoo.

Wiksten on yksi Juurakon neljästä laulajasta ja soittaa plankkua ja lyömäsoittimia.

Yhtye on julkaisemassa juuri kolmatta albumiaan Yhdeksäs talvi, jonka kaamosaiheiset laulut johdattavat loppusyksystä alkukevääseen.

– Äänitimme levyn keskellä kesää, mutta pääsimme silti tunnelmaan, Wiksten naurahtaa.

Levyn julkaisukiertue on päivätty joulukuulle. Se alkaa Helsingistä 3.12. Lähimpänä Porvoota bändi esiintyy Sipoon Lilla Villanissa 5. joulukuuta. Kiertue ulottuu pohjoisessa Äkäslompoloon ja Kittilään saakka.

Etnobändin live-energiaa on kiitelty niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla festivaaleilla. Viimeisin hieno kokemus oli Ranskan Normandiassa Festival Les Traversées Tatihou -juhlilla. Tänä vuonna yhtye on esiintynyt myös muun muassa Kööpenhaminassa, Tallinnassa ja Viipurissa.

Wikstenin kanssa yhtyeen muodostavat Laura Kaartinen (laulu, matkaharmoni, lyömäsoittimet), Minsku Tammela (laulu, jouhikko, kampa, munniharppu, lyömäsoittimet), Eija Kankaanranta (kanteleet) ja Kaisa Saarikorpi (laulu, sikarilaatikkosoittimet, kitarat, lyömäsoittimet).

9. tammikuuta Helsingin Tavastialla järjestettävä Etnogaala on kansanmusiikin, maailmanmusiikin ja kansantanssin kaupunkifestivaali.

Gaalassa palkintojenjaot ja korkeatasoiset esitykset vaihtelevat kahdella esiintymislavalla. Esiintyjät julkaistaan lokakuussa.

Yle striimaa gaalan suorana Yle Areenaan. Etnogaala on osa Yhdessä Folkin Aallonharjalla -tapahtumakokonaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.