Talot kertovat: : Pieni kerrostalo on harvinaisuus, joka asutti kauan sitten sotilaita ja palovahteja

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

Porvoon museon kuva pienestä kerrostalosta on otettu vuonna 1948. Kuva kertoo, ettei rakennus ole muuttunut vuosikymmenten saatossa Porvoon museon kuva-arkisto

Inka Töyrylä

Kirkolta Pappilanmäen suuntaan kuljettaessa asutus alkaa muuttua mitä moninaisemmiksi hauskoiksi taloiksi. Hauskuus oli kuitenkin elämästä kaukana niihin aikoihin, kun useimmat taloista on rakennettu.

– Kirkon ympärille oli rakennettu varakkaan väen, papiston ja virkamiesten talot. Kirkon takana oleville vaikeakulkuisille kallioille rakensi köyhä väki, kertoo vanhan kaupungin asukasyhdistyksessä pitkään mukana ollut Jukka Gustafsson.

– Tämä oli tyypillistä kaikissa kaupungeissa. Kaikkein vähävaraisin väki asettui kaupungin liepeille, Porvoon museon rakennustutkija Juha Vuorinen sanoo.

Entisaikaan kaupungin liepeet olivat lähellä. Vain muutaman sadan metrin päässä kirkosta.

Kulmakujan kupeesta alkaa Itäinen Pitkäkatu, joka on nimensä mukaisesti varsin pitkä ja johtaa vanhasta kaupungista kauas miltei Pappilanmäen toiselle laidalle.

Heti alkumetreillä, osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 1, sijaitsee yksikerroksinen rakennus, jonka historia juontaa juurensa 1700-luvulle asti. Talon pienissä huoneissa on asunut kirkonkirjojen mukaan 1800-vuoden tienoilla rummunsoittaja, musikantti, nuohooja, hatuntekijä, irtolainen, käsinevalmistajan leski, palovahti, entinen kankuri ja merimies.

Hieman pitemmälle kuljettaessa vastaan tulee veikeä kaksikerroksinen rakennus, jonka ikkunat kiinnittävät huomion. Se on aikansa esimerkki kerrostalosta. Itäinen Pitkäkatu 8:ssa sijaitseva talo on rakennettu 1828.

– Varakkaan väen talot olivat usein kaksikerroksisia, mutta niissä ei ollut päällekkäin eri asuntoja, kuten tässä, Gustafsson sanoo.

– Tämän kerrostalon asukkaina lienee ollut sotilaita, palovahteja ja kuskeja. Sen molemmat kerrokset olivat erittäin matalia, huonekorkeus oli vain noin 180 senttiä. Vertailun vuoksi voisi sanoa, että esimerkiksi Solitanderin talossa kirkon kulmalla huonekorkeus on kaksikertainen eli 3,6 metriä, Gustafsson jatkaa.

Kerrostalon asunnotkin olivat pieniä, vain 12-neliöisiä.

– Olen kuullut sellaisen tulkinnan, että matalat huoneet olivat eduksi lämmityksessä. Tuvan sai lämpimäksi pienemmällä puumäärällä. Asumismukavuutta voi siis mitata monella tavalla, Porvoon museon museolehtori Hannele Tenhovuori sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Alun perin Itäinen Pitkäkatu 8:n talo oli pieni, useamman pikkuruisen asunnon käsittävä kerrostalo. Kuva: Inka Töyrylä Inka Töyrylä

Eläkkeellä oleva lentokapteeni Tauno Rajakangas avaa oven ja kutsuu sisälle.

– Muutimme Helsingistä Porvooseen 1976. Ihastuimme tähän taloon ja ostimme viereisenkin, Rajakangas kertoo.

Talojen välissä oli purkukuntoinen ulkorakennus. Rajakankaat rakensivat sen tilalle keittiön, joka yhdistää talot yhdeksi suureksi kodiksi. Kadulta katsoen syntyy yhä vaikutelma kolmesta pienestä, toisissaan kiinni olevasta rakennuksesta.

– Tämä alatalo on museoviraston suojelema. Ulkonäkö pitää säilyttää ennallaan, Rajakangas kertoo.

Huoneet ovat varsinkin alatalon puolella yhä matalia. Alkuperäisiä kattohirsiä voi tunnustella käsin ilman, että pitää nousta jakkaralle.

– Mutta kun tulimme tänne, oli katto vielä matalammalla. Makuuhuoneessakin huonekorkeus vain 175 senttiä! Saimme 10–15 senttiä korkeutta lisää, kun korjasimme sisäkatot, Rajakangas kertoo.

Viereisen, muutamaa vuotta nuoremman talon sisäkatto jouduttiin rakentamaan kokonaan uudelleen.

– Se roikkui enää pelkän savupiipun varassa.

Eteisen seinään on jätetty esille pala vanhaa hirsiseinää, kehyksiin ikään kuin tauluksi.

– Ehjää hirsiseinää ei paljon löytynyt! Vaikuttaa siltä, että tämän talon hirret on tuotu käytettynä jostain muualta. Eri huoneet on rakennettu eri hirsistä. Nämä hirret voivat olla paljon vanhempia kuin itse talo, mutta sitä ei tiedetä, Rajakangas kertoo.

Remontti kesti yhteensä viisi vuotta.

Talo on inventoitu muun muassa Vanhan Porvoon rakentamista ohjaavassa kokonaissuunnitelmassa vuodelta 1972, jossa se on todettu rakennushistoriallisesti kiinnostavaksi. Talo on nimetty useissa kaupungin teksteissä "pieneksi kerrostaloksi".

Porvoon museon eläkkeellä oleva johtaja Merja Herranen kertoo, että kerrostalojen rakentaminen oli vielä 1800-luvun alkupuolella hyvin epätyypillistä.

– Vain rikkaat ihmiset rakennuttivat asuntoja, joissa oli useampi kerros. Ei ollut lainkaan tavallista, että asuttiin päällekkäin pienissä asunnoissa, Herranen kertoo.

Kyseisen kerrostalon syntyhistoriaa hänkään ei tunne.

Asukkaidensa kautta Itäinen Pitkäkatu 8:n talo liittyy jännittävällä tavalla Suomen ilmailun historiaan. Tänne Rajakangas palasi pitkäksi venyneen työpäivänsä jälkeen syyskuun 30. päivänä 1978. Toisinkin olisi voinut käydä.

Tuona päivänä tehtiin Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus. Oululainen Aarno Lamminparras kaappasi aseella uhaten Oulusta Helsinkiin matkalla olleen Finnairin Super Caravellen. Rajakankaan ohjaama kone lensi Suomen ja Euroopan ilmatilassa yli 12 tuntia ennen tilanteen laukeamista.

Tapauksesta kertova, Lauri Puintilan kirjoittama kirja Kaappari Lamminparras löytyy kirjastosta. Kirjasta on tehty myös elokuva.

– En minä sitä tapausta ole paljon muistellut tai ollut muistelemattakaan, Rajakallio naurahtaa.

Paljolti Rajakankaan ansiosta kaappaus päätyi lopulta hyvin, kone laskeutui Ouluun ja kaappari pidätettiin. Mutta Itäisellä Pitkäkadulla alkoi hulina. Lehtiväki kärtti haastatteluja, poliisi kuulusteli, kotona oli remontti kesken. Viikon kuluttua Rajakangas lähti seuraavalle lennolle.

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.