Ministeriön edustaja Porvoossa: EU:n maataloustukien määrä voi vähentyä – "Vähemmän rahaa on vähemmän rahaa"

Maaseutuneuvos Taina Vesanto maa- ja metsätalousministeriöstä keskustelussa toisen EU:n maatalousasioista vastaavan virkamiehen kanssa. Vesanto näkee suomalaisen maaseudun tulevaisuuden vahvana olkoonkin, että EU:n maataloustukirahoituksen raameja ollaan pistämässä uusiksi uudella 2021 alkavalla rahoituskaudella. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

EU:n maatalousvirkamiesten eri maista vierailulla Porvoon Bosgårdin tilalla saatiin katsaus alueellisiin maataloushankkeisiin.

Maatalouden rahoitushankkeita valmistellaan maa- ja metsätalousministeriössä, jonka yhtenä käytännön työrukkasena ovat maaseudun kehittämisyhdistykset ympäri maata. Itä-Uudellamaalla rahoitus kanavoidaan Silmu-yhdistyksen kautta.

Rahoitushankkeet eivät ole suunnattu vain viljelijöille, vaan kaikille maaseudun asukkaille ja yrityksille.

Maaseudun kehittämisyksikön päällikkö, maatalousneuvos Taina Vesanto maa- ja metsätalousministeriöstä muistuttaa Suomen muodostuvan kovin erilaisista maaseuduista, joissa on paljon positiivista kehittymisen halua ja tahtoa, innovatiivista otetta.

– Mutta on myös alueita, jotka menettävät väestöään. Näitä kehitetään meidän maaseuturahastossa olevilla välineillä, hankkeilla, mutta se on koko valtioneuvoston asia. Palvelut ja infrastruktuuri, ja etenkin digiyhteydet, ovat ratkaisevat asiat etenkin nuorille perheille, jos heitä halutaan maaseudulle.

Vesanto asuu itsekin maaseudulla. Koti on saaristossa Espoossa, ja naapurissa on lammashaka.

– Ja mökille menen vielä kauemmas saaristoon.

Vesanto näkee digimaailman syventymisessä myös maaseudun kehittymisen mahdollisuuksia. Yhdessä toimiminen ei edellytä kaikessa fyysistä läheisyyttä.

Unionin rahavirtojen käytöstä maataloudessa neuvotellaan juuri nyt. Vesannon mukaan kun puheenjohtajamaa ei voi ajaa kansallisia etuja, vaan yhteisiä eurooppalaisia.

– Tämä on valtava mahdollisuus näyttää vierailijoille, mitä meillä Suomessa on ja osoittaa, että olemme luotettava kumppani.

EU:n seuraavan maataloustukikauden Vesanto ei usko alkavan vielä vuonna 2021. Ennustamisen vaikeutta lisäävät myös Brexitin vaikutus, parlamentin työn aikataulu ja se, että komissiokin on vaihtumassa.

Tulevista rahoituspäätöksistä on Vesannon mukaan tällä hetkellä ennakoitavissa vain se, että EU:n rahoituskehys on pienempi kuin nyt.

– Jos se toteutuu, on toimet suunniteltava pienemmälle rahamäärälle, on tehtävä valintoja. Vähemmän rahaa on vähemmän rahaa.

Maaseutuneuvos ei lähde spekuloimaan sillä, mistä tuista lähdetään karsimaan ensiksi.

Aiheeseen liittyvää

 1. Tukirahoilla on iso merkitys Bosgårdin maatilalle – ratkaisevia investointeja energiatalouteen ja uuteen liiketoimintaan
  14.9.2019 17:45
 2. Yli 80 prosentilta kilparavihevosista löytyy suun vaurioita kuolainten alueelta – jäävät helposti havaitsematta
  16.7.2019 13:35
 3. Ajan henki suosii luomulihakartanoa – myös tarinat ovat tärkeitä Bosgårdin tilalla
  23.2.2018 19:00
 4. Ruskiksen kesätyöläiset saapuivat – seitsemän sonnia hoitaa maisemaa
  11.6.2018 12:40
 5. Kungsbackassa käy 7 000 vierailijaa vuosittain, tänä vuonna kotieläintilalla on juhlavuosi – Karoliina Granqvist haaveilee toisesta navetasta
  8.7.2019 18:30
 6. Jalosten perhe sai uusia jäseniä Australiasta Askolaan – Kotieläinpiha ei ole tuoton väline, vaan rakas harrastus
  11.8.2018 21:00
 7. Silmun seminaarissa uskotaan maaseudun tulevaisuuteen – tietoa ja työpajoja Porvoon päivässä
  28.2.2019 14:11

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut