Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talot kertovat: | Kaupungin kaunein talo?

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

Papinkadulla, mäessä vaaleanpunaisen kerrostalon vieressä seistä tönöttää Porvoon kauneimmaksikin tituleerattu vanha, hieman erikoinen talo, joka tuntuu kertovan jostain toisesta aikakaudesta. Hiljaa se pysyy, ei kerro tarinaansa.

– Se on hyvin poikkeuksellinen talo ympäristössään. Jostain täysin käsittämättömästä syystä sitä ei ole suojeltu, Porvoon museon rakennustutkija Juha Vuorinen sanoo.

Vuorisen mukaan vanhan talon yläkerrassa oli viime vuosiin asti huonokuntoinen vuokra-asunto. Muuten talo on ollut pitkään tyhjillään.

– Jos Helsingissä olisi näin patinoitunut hieno tila, siihen olisi jo laitettu vaikka mitä. Nyt taloa onneksi kunnostetaan. Siitä saa vielä upean liiketilan.

Villa Borg -nimisen talon historiasta tiedetään hyvin vähän – tai ainakin tietoa on erittäin vaikea löytää. Talon alkuperäisiä piirustuksia ei ole säilynyt. Porvoolainen valokuvaaja Natalia Linsén on ikuistanut talon vuosisadan vaihteen tienoilla. Kuva kertoo, että talossa toimi tuolloin Gustaf Gröndahlin Kalustokauppa.

– Huomasimme taannoin kulttuuriympäristöpäivillä, että Google maps ohjaa tänä päivänä Brunbergin makeistehdasta etsivät vieraat Villa Borgin luo, Vuorinen naurahtaa.

Ihan väärässä Google maps ei ole, vaikka sen tieto varsin vanhentunutta onkin. Makeistehdas toimi täällä hetken perustamisensa jälkeen, ennen kuin se siirtyi isompiin tiloihin Raatihuoneenkadulle vuonna 1920.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Empirekeskustan inventoinnin mukaan Villa Borgiin on tehty useita muutoksia vuosina 1883–1928. Myymäläjulkisivu on peräisin vuodelta 1896.

– Kuuluisa jugend-rakennusmestari Johan Kullman on tehnyt tämän julkisivumuutoksen, mutta itse talo on huomattavasti vanhempi. Muita Kullmanin näyttäviä liiketiloja ei enää löydy Porvoosta, muut hänen säilyneet rakennuksensa ovat asuintaloja. Siinä mielessä tämä rakennus on todella ainutlaatuinen, Vuorinen kertoo.

Kaikkiaan kaupungissa tunnetaan lähes 300 Johan Kullmanin suunnitelmakokonaisuutta, joista monet ovat jo hävinneet. Näistä 60 oli uudisrakennuksia, muut käsittivät sekä yksittäisiä ikkunoiden muutoksia jo olemassa olleisiin taloihin, kuin kokonaisia fasadimuutoksia. Kullmanin erikoisuus olivat 1920-luvulla tehdyt kylpyhuonesuunnitelmat vanhoihin taloihin.

Vielä pari vuotta sitten rakennuksen sisäänkäynnin yläpuolella oli venefiguuri. Enää sitä ei näy.

Figuuri muistutti siltä ajalta, kun edesmennyt Lasse Vaha piti kauniin fasadin takana pienoisveneliikettä. Siitäkin on jo kauan.

Talosta pitkään haaveillut Finn-Juhan Rytioja osti kymmenen vuotta sitten tuolloin varsin kurjassa kunnossa olleen rakennuksen. Puutalo kuului silloin samaan kiinteistöyhtiöön, kuin Kaivokadun suuntaisesti sijaitseva Miljoonatalo. Villa Borgin katto vuoti, lattioilla piti pitää ämpäreitä. Kadun puolelta osa lattian kantavista hirsistä oli lahonnut poikki. Rytioja aloitti talon kunnostuksen.

Sittemmin hän on myynyt talon. Kunnostustyöt ovat yhä käynnissä.

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.